53,6 milliárd Ft-ra nő a megye uniós fejlesztési kerete

53,6 milliárd Ft-ra nő a megye uniós fejlesztési kerete

Ülést tartott a megyei közgyűlés, amelynek új, csökkent létszámú frakciója is alakult.

Elsőként Farkas Gábor megyei rendőrfőkapitány beszámolóját hallgatták meg a közrend és a közbiztonság helyzetéről a megyében.

Elhangzott többek között, hogy a 100 ezer lakosra vetített regisztrált bűncselekmények száma 2020-hoz képest 6,8 %-kal mérséklődött a megyében a 2021-es évre, miközben a nyomozások eredményessége emelkedett. Farkas Gábor elmondta, hogy a 2010-es bázisév óta harmadára csökkent a bűncselekmények száma szűkebb hazánkban. Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke megköszönte a tartalmas, diagramokkal illusztrált beszámolót, és a frakcióvezetőkkel együtt gratulált az eredményekhez.

A két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről szóló összefoglaló elfogadása után a megyei önkormányzat költségvetését érintő kérdésekben születtek döntések. – Számos önként vállalt feladatot végez a megyei önkormányzat, nyugodt és kiegyensúlyozott gazdálkodással – mondta el Popovics György.

A megyei önkormányzat hivatalának munkájával kapcsolatban több beszámolót fogadtak el, valamint négy megyei önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaság tavalyi gazdálkodását is megismerhették a képviselők.

Egyhangúlag módosították a megyei önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát, melynek keretében a korábbi 5 fős, Szövetség a Megyéért képviselőcsoport megszűnt, és helyette 4 fős tagsággal megalakult az Összefogás Komárom-Esztergom Megyéért frakció. A korábban is független Fodor Máté Péter mellett Dr. Popovics Judit is függetlenként folytatja munkáját.

Aktuális területfejlesztési döntések keretében egyhangúlag módosították az Előzetes Integrált Területi Programot, mely a 2021-27-es európai uniós ciklusban tervezhető területi forrásokat alapozza meg. Az egyik fontos változás, hogy a megye forráskerete mintegy 4,6 milliárd forinttal bővült és 53,6 milliárd Ft-ra emelkedett.

Végezetül a megyei önkormányzat széleskörű, javarészt önként vállalt környezet- és klímavédelmi tevékenységéről Borsó Tibor a közgyűlés alelnöke adott tájékoztatást.

Galéria

Vissza