A halászok továbbra is nagy kárt okoznak folyóvizeinkben

A halászok továbbra is nagy kárt okoznak folyóvizeinkben

A napokban vádat emeltek két férfival szemben, akiket a halőrök fogtak el, mert nem horgásztak, hanem jogosulatlanul és tiltott halfogási eszközzel halásztak a Duna ácsi szakaszán.

- A bűncselekmény a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége által kezelt vízterületen történt, azonban megyénkben is előfordul, hogy alkalmanként halászaton kapnak egy-egy személyt a Dunán - mondta el a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (KEMHESZ) szakmai igazgatója.

Schmidt-Kovács Bence kiemelte, hogy a 2013-as halászati törvény óta tilos és bűncselekménynek számít a természetes vizeken való halászat, azonban minden évben találnak varsát, nyakzó hálót a KEMHESZ által kezelt vizeken, a komáromi vasúti hídtól, a szobi révig terjedő, 64 kilométeres szakaszon.

Az ellenőrzések gyakorisága visszatartó erővel hat, ezáltal a horgászok sokkal szabálykövetőbbek, érdeklődőbbek és együttműködőbbek. Schmidt-Kovács Bence felhívta a figyelmet arra is, hogy a halállomány védelme minden természetszerető hgorgász közös feladat, a jövő érdekében. „Ha nem lesz mire horgásznunk, elvész a szeretett hobbink” - zárta gondolatait.

Az Ács térségében történt esettel kapcsolatban a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyomozott. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Komáromi Járásbíróság az elkövetőkkel szemben tárgyalás mellőzésével, felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, valamint a lefoglalt nyakzó hálót kobozza el.

A KEMHESZ egyébként rendszeresen telepít halakat az általa kezelt Duna szakaszon. Legutóbb például 1500 kilogramm egynyaras csukát juttattak a szőnyi, a neszmélyi és a táti Duna-szakasz mellékágaiba. De nem csak haltelepítéssel, hanem süllőfészkek elhelyezésével is segítik a hazai, őshonos ragadozó halak állományának szaporodását.

XXX

Vissza