A megyei horgászok környezetvédelmi programja

A megyei horgászok környezetvédelmi programja

A Víz Világnapja és a Halak Napja alkalmából az egész megyét átfogó programokat szervezett a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége.

A programok között szerepelt közös szemétszedés, az interneten is követhető tanóra a halak életéről és gyermekeknek tartott horgászverseny, értékes díjakkal. A hétszáz önkéntes környezetvédő 85 köbméter szemetet szedett össze a Duna megyei szakaszán.

Esztergomban a József Attila Általános Iskola hatodik osztályos diákjainak a (KEMHESZ) ügyvezető elnöke Osvald Zsolt tartott interaktív tanórát a Halak Napja alkalmából. A sok érdekes történettel fűszerezett előadást a Régió TV Esztergom stábjának köszönhetően élőben követhették azok is, akik nem lehettek jelen.

A gyerekek megismerhették a hazai vizekben élő leggyakoribb fajokat, szó volt az úszóhólyag, az oldalvonal és a kopoltyú szerepéről, a növényevők és a ragadozók szerepéről a természetben, valamint arról is, hogyan lehet meghatározni egy-egy hal életkorát.

A Víz Világnapján egy nagyszabású szemétszedési akcióval járult hozzá a KEMHESZ az országos programhoz. A szövetség halgazdálkodási kezelésében lévő több mint 60 km-es Duna szakaszt tisztították meg a résztvevők. Ez nagy előkészületet, precíz szervezést és mindenre kiterjedő logisztikát követelt meg a szervezőktől. Nyolc település 11 iskolája kapcsolódott be délelőtt 10 órától 13 óráig zajló munkába.

A gyerekek kiegészülve önkéntesekkel, horgászokkal, aktivistákkal, több mint 900-an közel 90 köbméter szemetet szedtek össze, segítve gyönyörű folyónkon, a Dunán. Herman Ottó már több mint 150 évvel ezelőtt megmondta „egyszer csak önként rájövünk arra, hogy ahhoz, hogy horgászhassunk, tenni kell érte”

Zoltai Dániel, a szövetség elnöke elmondta, a KEMHESZ kiemelt feladatként tekinti a környezet- és természetvédelmet a Duna helyzetét és védelmét, valamint a következő generáció nevelését. Ez a program egyesítette ezeket célkitűzéseket és hatékonyan szolgálta azokat.

Az elnök kiemelte, a kedvező törvényi változásoknak köszönhetően nőtt a horgászat társadalmi elismertsége és a horgászok rá is szolgálnak erre a bizalomra, mert a gondos gazda módjára kezelik a rájuk bízott vizeket.

A Búbánat-völgyben, a Kerektavi horgászközpontban került sor a megyei horgászok találkozójára. Amíg a felnőttek különböző előadásokat hallgattak meg, az alsósok és a felsősök halfogásban vetélkedhettek, ahol a kifogott darabszám döntötte el a helyezések sorrendjét. A versenyről minden gyermek ajándékkal térhetett haza, sokan kaptak kishal fogására alkalmas spiccbotot is.

A versenyen indult 40 gyermek közül alsós kategóriában Heincz Balázs, a felsősök közül pedig Troll Máté végzett az élen, majd haltelepítést láthattak a résztvevők, két- és háromnyaras pontok kerültek a Kerek-tóba.

KEMHESZ

Galéria

Vissza