Kincses Megye: A tatai vár és épített környezete

Kincses Megye: A tatai vár és épített környezete

A hajdanvolt kalandos sorsú erősség ma számos fesztivál központi helyszíneként szolgál, nagy számú látogatót csalogatva a vizek városába.

A vár a Lackffy család tulajdonlásával kezdett folyamatosan kiépülni az 1300-as évektől. Építéstörténete lakótoronnyal kezdődött, majd folyamatosan bővült. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond, majd Hunyadi Mátyás idején élte, ekkor vált reneszánsz nyaraló várkastéllyá. A török hódítások idején német és olasz hadmérnökök bástyarendszerrel építették körbe, így alakult ki a vízi vár jellege.

Később a több ostromot megélt vár a császári hadiszállító Krapf család tulajdonába került, tőle vásárolta meg Esterházy József 1727-ben. Az Esterházy család a vár egyharmad részét romantikus stílusban építtette át a XIX. század folyamán, mai jellege ezzel az átalakítással jött létre. 1954 óta a Kuny Domokos Múzeum működik az épületegyüttesben, ahol római és középkori kőtárak és kiállítások, valamint Tata történelmét és a környék fazekas és vízimolnár munkásságát bemutató tárlatok láthatók.

A tatai vár országosan kiemelt műemlék. A várat 1597-ben foglalták vissza Pálffy Miklós főkapitány seregei a töröktől, ennek állít emléket az évente megrendezett Tatai Patara. Az építmény és festői környezete párját ritkítja nemcsak a megyében, de hazánkban is, hiszen kevés a jó állapotban megmaradt vár hazánk területén. Kiemelkedő turisztikai vonzereje és a benne található kiállítás anyaga alapján a megyei értéktár becses darabja a tatai vár, amely gyakran feltűnik nemcsak a város, hanem a megye egyik jelképeként is.

Vissza