Kincses Megye: Bábolna – Öreg akácfa a Ménesbirtok udvarán

Kincses Megye: Bábolna – Öreg akácfa a Ménesbirtok udvarán

Az európai mértékben is különlegességnek számító 310 éves fa-matuzsálem több szempontból is érték. Védelme biztosított, a ráirányuló figyelem, megbecsülés garancia lehet arra, hogy még sok nemzedék élvezhesse látványát.

A Szapáry Kastélyhoz tartozó Ménesbirtokra látogatók a nemes arab telivér és a Shagya arab lófajták legszebb példányaiban gyönyörködhetnek. A Ménesbirtok területén található a Hősök kapuja is, egy fogadásokra alkalmas fogadóterem és színházterem, továbbá istállók és egy egykori kovácsműhely. A Ménesbirtok területén tekinthető meg a Ménesudvar, amely egy az épületek által körülölelt, szökőkúttal és virágokkal díszített csodálatos park.

Bábolna első számú szimbóluma a ló, azonban van egy másik, kevésbé ismert is: az észak-amerikai akác, Közép-Európa legrégebbi akácfája. Az akácfát még 1710-ben ültették az itteni földbirtokosok, a Szapáryak, arra nem is gondolva, hogy 300 év múlva az ide látogatók is csodálhatják még.

Méretei lenyűgözőek, nagyobb távolságban hatalmas tölgynek mutatkozik. Mivel nagyon öreg, már a hatvanas évektől meg kellett erősíteni az ágait, különben elpusztult volna.

Mellmagassági átmérője 203 centiméter, kerülete pedig 1275 centiméter. Márványtábla és kopjafa tiszteleg kora előtt.

Mellette látható az egyik leghíresebb ménesparancsnok, Fedlallah el Hadad Mihály mellszobra, a szobor mellett pedig az 1900-as párizsi világkiállítás győztesének, a világhírű O’Bajan lónak a sírja.

Galéria

Vissza