Kincses Megye: Dömös – Rám szakadék

Kincses Megye: Dömös – Rám szakadék

A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit sokan felkeresnek. Adottságai miatt egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb jelzett turistautaknak. Ismerje meg!

A Dunántúli-középhegység legkeletibb része a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység során keletkezett.

Ebben jött létre a mintegy ezer méter hosszú Rám-szakadék Dömös felett. A képződmény a Három-forrás-völgy középső harmadában fekszik, és két helyen is elágazik. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó, andezittörmelékes breccsába mélyült szurdokvölgy. Falain a 15 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység nyomai tanulmányozhatók.

15-20 millió éve a területet sekély tenger borította, amelyből szigetként emelkedtek ki a vulkánok. A következő évmilliók során a hegyek fokozatosan kiemelkedtek, és a felszíni hatások – szél, víz, hőmérséklet – következtében lepusztulásnak indultak.

Az összegyűlt csapadékvíz pedig mély völgyet alakított ki a hegyoldalban. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, és vízesések alakultak ki.

Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de befelé dőlő falak is vannak. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg fenékszélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak a Szőke-forrás völgyében a Malom-patakba folyik. A mederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. Egész évben van víz a szurdokvölgyben, amely egyrészt a völgy nevét adó Három-forrásnak, másrészt a szurdokvölgy oldalában eredő vizeknek köszönhető.

A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013. október 24-én adta át a Rám-szakadék Tanösvényt, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági és kényelmi fejlesztéseket, melyek az évente idelátogató több mint hatvanezer turistát szolgálják ki és nyújtanak ismereteket a terület élővilágáról és kialakulásáról.

Vissza