Kincses Megye: Gerecse 50 teljesítménytúra

Kincses Megye: Gerecse 50 teljesítménytúra

Megyénk bővelkedik természeti kincsekben, kulturális és épített hagyatéka egyedülálló. Ismerje meg látnivalóit, értékeit közelebbről legújabb sorozatunkban!

A Gerecse 50 teljesítménytúra megyénk és az ország egyik legnépszerűbb túrája, évek óta a legnagyobb létszámú teljesítménytúra Magyarországon. Ebben az évben a rendkívüli körülményekre való tekintettel ugyan elmarad, jövő év áprilisban azonban újra remek lehetőséget kínál a túrázóknak a Gerecse szervezett megismerésére és felfedezésére. 

Tudjon meg többet a kezdeteiről, a történetéről!

Az ország első 50 km-es teljesítménytúráját 1982-ben hozták létre a KEM Természetbarát Szövetség kezdeményezésére a Tatabánya, János-forrás – baji vadászház – Pusztamrót – Héreg – Bánya-hegy – Koldusszállás – kisréti vadászház – Panoráma út – Turul útvonalon. 

A Gerecse a hazai középhegységek közül ugyan nem tartozik a turisták legkedveltebb célpontjai közé, mégis bővelkedik látnivalóban. A kijelölt úton végighaladva teljes képet kaphat a túrázó a hegység látnivalóiról, miközben olyan elragadó településeket érintenek, mint Tardos, Pusztamarót, Héreg vagy Vértestolna. 

Az első túrán 405 fő vett részt, ez a szám fokozatosan emelkedett. 1995-től 10 és 20 km-es, 2014-től 30 km-es táv is van. 2016-ban négy távon rekord több mint 10 000 fő indult el rajta. Az erdészet segítségével a Gerecse legszebb turistaútvonalai lettek kijelölve turistajelzésekkel pontosan megjelölve. 1995-től a túra az IVV (Nemzetközi Népsport Szövetség) naptárában is szerepel, és évről évre egyre több külföldi is teljesíti.

Az immár hagyománnyá vált esemény országszerte rengeteg embernek segített abban, hogy értékelje a természet védelmét, és egészséges életmódra, rendszeres túrázásra nevel.

Bővebb információ:

https://www.gerecse50.hu/

Vissza