Kincses Megye: Lilla sírja

Kincses Megye: Lilla sírja

Ki ne ismerné Csokonai szerelmét és múzsáját, Lillát? Azt viszont kevesen tudják, hogy Vajda Julianna dunaalmási kötődésű volt, sírja a helyi temetőben található.

Dunaalmáson található Vajda Juliannának, vagyis Csokonai Vitéz Mihály Lillájának a sírja, aki Lévai Istvánnal, egy tehetős dunaalmási kereskedővel kötött házassága után haláláig, 1855-ig a településen lakott. 

Lilla Vajda Pál komáromi kereskedő lánya ként született 1776-ban. 1797 tavaszán ismerkedett meg a költővel, aki a pozsonyi országgyűlés végeztével vetődött Komáromba, és tovább folytatta a még Pozsonyban indított Diétai Magyar Múzsa politikai célkitűzéseinek megvalósítását. A szerelem azonban jelentős változásokat indítottak a költőben, aki eztán forradalmi hangulatát félretéve, anyagi biztonsága megteremtésén dolgozott, hogy feleségül vehesse a szeretett hölgyet.

A kilátástalan kapcsolatnak, melynek a Lilla-dalok sokaságát köszönhetjük, Lilla házassága vetett véget 1798 márciusában. Amikor férje 1840-ben meghalt, újra férjhez ment, Végh Mihály református lelkipásztorral kötött házasságot. 1855. február 15-én hunyt el.

Vissza