Kincses Megye: Oroszlányi Szlovák Tájház

Kincses Megye: Oroszlányi Szlovák Tájház

Bő harminc éve őrzi a nemzetiségi múlt és a falusi élet rekvizítumait a szépen karban tartott, bőséges gyűjteményű tájház a bányászvárosban.

A török hódoltság pusztítása után szlovák telepesekkel népesítették be Oroszlánkő pusztát, ők hozták létre a mai település alapjait.

A XIX. század végén épült telkesgazda-házban 1987-ben nyílt meg a szlovák tájház. Eredetileg zsúptetős volt, később fedték be cseréppel. Falai vályogtéglából épültek. A ház két szobából és a középen lévő konyhából, valamint kamrából, istállóból áll. A tájházhoz nagy udvar is tartozik, amelyben nyári konyha, pince, disznóól, pajta és egy kút is található.

A háromosztatú lakóház konyháját és szobáit enteriőrszerűen rendezték be, elsősorban a településen gyűjtött tárgyakból válogatva. A kiállított tárgyak közül különösen értékesek az egykori oroszlányi viseletet bemutató ruhadarabok, és a mindennapi élet tárgyi eszközei, de az udvart keresztben lezáró pajtában a földművelés eszközei mellett egy egykor használatos szekér is látható.

A lakóházzal szemben álló nyári konyha és az alatta lévő pince berendezése hűen mutatja be a tejgazdálkodás és a szőlőművelés hagyományos eszközkészletét. Az oroszlányi lakosság jövedelem-kiegészítés céljából hamuzsírfőzéssel, mészégetéssel, fuvarozással is foglalkozott. A kiállítás ezekről a mesterségekről is megemlékezik.

A korhűen berendezett, több mint 150 éves – szlovák hagyományoknak megfelelően épült – ház kiválóan alkalmas, hogy bemutassa, miként éltek az ősök. A város sokat köszönhet az itt élő szlovákságnak. A Szlovák Klub tagjai összejöveteleiket és programjaikat szintén a tájházban szervezik meg, amellyel tovább színesítik a város kultúráját, ráadásul a többségi nemzethez tartozók is szívesen kapcsolódnak be ezekbe. Az együttműködés is kifogástalan, és méltó példa lehet más szervezetek számára.

A Szlovák Tájház épülete ad otthont évről évre a Falunapok programjainak is, melynek szervezője a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Az esemény igen rangos helyet foglal el a városi rendezvények sorában, Szlovákiából is érkeznek együttesek, elsősorban Myjava, Udvard, Garamkovácsi és Vágsellye városából. Ezekkel a településekkel a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, illetve a város többéves partnerkapcsolatot ápol.

Vissza