Kincses Megye: Tata – Fényes-források, Tükör-forrás, Pokol-forrás

Kincses Megye: Tata – Fényes-források, Tükör-forrás, Pokol-forrás

A Vizek városának híres forrásai, ahogy sok más forrás a Dunántúli-középhegységben, a bányászkodás miatt apadni kezdtek az 1950-es évektől. Azonban a természet csodás regeneráló képességének hatására az ezredfordulótól sorra visszatértek.

Fényes-források

A páratlan szépségű, 4 forrástóból és összekötő árokból, kis és nagy égerlápból álló, különleges növény- és állatvilágú fürdő közkedvelt helye a természet kedvelőknek. A források közül háromnak megkülönböztető nevet adtak a tataiak. A nádpadlóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre, innen a neve: Grófi-forrás. A kerítésen belül kis ház szolgált az öltözésre, és homokföveny a napozásra. A területet a gróf jägerei (erdészei) őrizték.

A következő az úgynevezett "Katona-forrás", amely nevét onnan kapta, hogy a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek. A legalsó a legszebb, hiszen az öregek elmondása szerint erről nevezték el a fürdőt Fényesnek. Ebből a három méter mély forráskráterből a tiszta vízben szabad szemmel is jól látható fehér kvarchomokréteg bugyogott föl, s ezernyi buborék szállt fel a forrás felszínére.

Az említett forrásokból, s azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki. Az 1960-as években, a tatabányai szénbányászat megnövekedett vízkiemelése miatt a tatai források elapadása ezt a területet is elérte. 1973-ban az utolsó forrás is elapadt.

2001-ben lassan újra elkezdtek működni a források, egyre nagyobb vízhozamot adva. Jelenleg a Fényes-fürdő vízhozama egyre növekszik. A Fényes-források területe jelenleg helyi jelentőségű természetvédelmi terület, Ramsari-terület, része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak, valamint Fontos Érzékeny Természeti Terület, védett láp is egyben. Ma látogatható tanösvényen járható be.

Tükör-forrás

Az Angolkertben fakadó források körüli tavakat, illetve azok vízelvezető medreit az 1780-as években építették meg Bőhm Ferenc tervei alapján. A Tükör-forrásra települt félköríves Vízimadár-tavat 1785-ben alakították ki. A forrás vízhozamát 1919-ben Horusitzky Henrik 33 000 liter/percre becsülte. 1960 októberére a forrás elapadt. Az elmúlt években a karsztvízszint emelkedése lassan eléri a felszínt és a forrás újra megszólalhat.

Angyal-forrás

Az Angyal-, vagy egyes helyeken Pokol-forrás néven szereplő forrás szintén az Angolkertben ered, kristálytiszta, kék tündérrózsás forrástavacskájával vonzotta a látogatókat. A több méternyi vízen keresztül is deréknyi vastagságban tört fel a langyos forrásvíz, a tavacskában pedig kis angyal szobrocska teljesítette kötelességét: "védte" a forrást és gyönyörködtette a park látogatóit.

A forrás 1949-es elapadásáig több tucat vízimalmot táplált. A forrás egy gyönyörű, 48 m hosszú barlangterem egyik szegletében ered, jelenleg a karsztvízszint négy és fél méterre helyezkedik el a felszíntől, visszatérése mostanában nem várható, de a barlangtermet még nem lepte el teljesen a víz, így lenyűgöző látvány tárulhat elénk. A barlang védett, látogatása csak engedéllyel lehetséges.

Vissza