Kincses Megye: Tatai Angolpark

Kincses Megye: Tatai Angolpark

Az Angolpark Tata és a környékre látogatók kedvelt kirándulóhelye. Nemcsak Tata, hanem a megye jó hírét is öregbíti, így a megyei értéktár méltó darabja. Tudjon meg róla többet, röviden!

Az Angolpark 1783-ban létesült, Bőhm Ferenc uradalmi mérnök tervei alapján. A park létesítéséhez kiváló természeti adottságok álltak rendelkezésre: mélyből feltörő hőforrások, változatos felszín, majd a Mikoviny Sámuel által létesített Cseke-tó. A tavat az ott működött Jenő-malom tulajdonosáról nevezték el. Az 1960-as években, a források elapadása után itt fedezték fel az Angyal-forrás és a Tükör-forrás barlangjait.

A park bejáratához közel műromok állnak, melyeket Charles Moreau francia építész épített 1803-ban. Az építkezéshez a 12. század elején épült vértesszentkereszti apátság köveit használták fel. Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves III. századi római kori sírkövet helyeztek el. A park jellemzői: a vidékiség, a francia hatás és az antik hagyományok újjáélesztése.

1803-ban Kazinczy Ferenc is megtekintette az angolkertet, majd 1831-ben újból visszatért, és gyönyörködött a szép platánsorban. A látogatás emlékére 1964-ben állították fel a Kazinczy padot a Cseke-tó partján.

A parkban áll az ún. Kiskastély, mely az Esterházy család nyári lakhelyeként szolgált. További nevezetessége a parknak, hogy itt ültettek először hazánkban szomorú fűzfákat. A park mellett épült fel az Olimpiai Edzőtábor.

Az Angolpark szabadtéri színpadán az 1930-as évektől kisebb-nagyobb megszakításokkal nagy sikerű produkciókat mutattak be.

Vissza