Környét értékteremtő közösségek fejlesztik

Környét értékteremtő közösségek fejlesztik

Környe a házigazdája a Magyarországi Falumegújítási Díj idei kétnapos programjának, mint a „Magyar falu – kihívások, helyi válaszok” mottóval meghirdetett pályázat 2019. évi nyertese.

A 2022-es esztendő díjátadó ünnepségének pénteken adott helyet a község művelődési háza. A közeli téren standokon mutatkoztak be a rendezvényen résztvevő falvak, amiknek delegációi és az érdeklődők Dottó kisvonaton tekinthették meg a település büszkeségeit.

A megnyitón felszólalt többek között Beke László polgármester, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

Beke László hangsúlyozta, hogy az itt élők maguk is kiveszik a részüket a lakókörnyezet szépítéséből. Az értékteremtés pedig köti a közösség tagjait egymáshoz és a településükhöz.

Popovics György beszédében kiemelte, a település a 90-es években jó megállapodást kötött a megyeszékhellyel az ipari park üzemeltetéséről és az onnan befolyó iparűzési adó megosztásáról, ami megnyitotta a stabil jövő kapuját és megadta az anyagi biztonságot. Ezután lehetett szintet lépni.

Elmondta, még hogy a megyei önkormányzat által koordinált számos helyi, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból megvalósult fejlesztés is a megújulást szolgálta. Az egyik legelső TOP beruházás volt, hogy az ipari park körforgalmától Környéig megújulhatott az út. Ez volt a TOP legnagyobb útberuházása, és teljesen egyetértet vele mindenki. Fontos, hogy Környe két kerékpárutat is épített TOP-források segítségével, amelyek nemcsak a turizmust, hanem a munkába járást is segítik. Örülök, annak is – tette hozzá Popovics György -, hogy gondolva a jövőre bölcsődei csoportfejlesztés is történt a TOP-on belül. Az elnök végül gratulált a településnek, a polgármesternek és a képviselő-testületnek, valamint a civil szervezeteknek és Környe egész lakosságának.

Nemrég adtuk hírül, hogy Környe delegációja a napokban Ausztriában vehette át az Európai Falumegújítási Díj Aranyminősítését.

Pénteken délután dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára adta át az idei Magyarországi Falumegújítási Díjat, melyet a Hajdú-Bihar megyei Egyek település képviselői vehettek át.

Galéria

Vissza