Megújult a plébánia épülete Ászáron

Megújult a plébánia épülete Ászáron

Dr. Veres András győri megyéspüspök celebrált főpapi Szentmisét szombaton délelőtt az Ászári Római Katolikus Templomban. Emlékszobát is avattak.

Megszentelte az oltárt, majd megáldotta a Magyar Falu programból és önkormányzati támogatásból felújított plébániaépületet és a Hérics Márton emlékszobát. A részlegesen felújított plébánia épület megáldását követően, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő asszony és Pekár Zsolt polgármester mondott ünnepi gondolatokat. A szeretetvendégség ünnepi asztalánál dr. Veres Zoltán megyei főjegyző a megyei vezetés nevében köszöntötte a megjelenteket és méltatta a példaértékű összefogást.

Hérics Márton 1855. január 28-án született Csécsényben (Győr megye, ma Rábacsécsény) Hérics Márton, aki 1887 tavaszától 1907-ig volt Ászár római katolikus plébánosa. Előtte Bokodon, utána Kisbéren szolgált 1910. májusi haláláig.

A XIX. század végén sokrétű tevékenységével, több területen is felvirágoztatta Ászárt. Szép kivitelű katolikus népiskolát építtetett. A falu legszebb, legpatinásabb épülete volt, mígnem a homlokzatot le nem csupaszították, majd 2006-ban elbontották. Tűzoltó egyletet, téglagyárat, takarékpénztár elődszervezetét, és sok egyéb közösségi, társadalmi és munkahelyteremtő szervezetet hozott létre. Publikált, könyveket írt. Nem csak egyházi, vallási vonatkozásút, hanem kulturális, botanikai és mezőgazdasági ismereteket népszerűsítőt is. 1891-ben Szent István napján a bécsi kapucinus templomban prédikált, amelyen a császár is jelen volt.

Emlékezetére 2010-ben Ászáron a római katolikus templom előtt emléktáblát állítottak, 2014-ben utcát neveztek el róla.

(Fotók: Jámbor Lajos)

Galéria

Vissza