Megyénk táncegyütteseinek sikere

Megyénk táncegyütteseinek sikere

A magyarországi Táncháztalálkozó minden évben a magyar néptánc, népzene, tárgyalkotó népművészet nagy ünnepe. Két év kihagyás után rendezték meg újra nemrégiben a Papp László Sportarénában.

A rendezvény harmadik napján más-más régiók mutatkoztak be. Idén Fejér-Veszprém-Komárom-Esztergom megyéken volt a sor. Minden megye a saját népművészetét bemutatva, a küzdőtér óriási színpadán adott műsort, valamint tanította saját táncait, dalait két órában.

Komárom-Esztergom megye példátlan összefogásról tett tanúbizonyságot azzal, hogy öt táncegyüttes teljes létszámmal: (Csutri (Forgórózsa, Tatabánya), Kenderke (Tata), Langallik (Kisbér), Pötörke (Tata), Garabonciás (Komárom), valamint három csoport néhány fővel (Szivárvány, Környe, Bányász, Tatabánya és Vörösmárvány, Tardos) képviseltette magát. Közreműködtek a tatai Csevergő és a tatabányai Pünkösdi Rózsa énekegyüttesek, Bergics András dudán és a tatai Kincső zenekar vendég zenészekkel kiegészülve.

Komárom-Esztergom kivételes megye volt, mert a 165 fős csapat programjában a volt Komárom és Esztergom vármegyék területéről, Felvidékről, Kéméndről és Martosról is érkeztek hagyományőrzők, akik külön kis műsort mutattak be a színpadon.

A megyei előadás során 160 fővel léptek színpadra, és csak az itteni gyűjtéseket mutatták be. A közönség megismerhette a bajnai dudanótákat, a Komárom megyei karikázót, a sallai verbunkot és váskatáncot. A fináléban bajnai lassú és friss, valamint a hagyományőrző falvak csárdásai szerepeltek.

Összegezve, hatalmas siker volt a megye 20 perces műsora, amit szeretnének megismételni, május 8-án, 16 órától, a X. Forgórózsa Fesztivál keretében, az Agora színpadán, Megyei Értéktár címmel.

Fotó: Rencz Norbert

Galéria

Vissza