Megújult Bánki Donát emlékszobája Bakonybánkon

Megújult Bánki Donát emlékszobája Bakonybánkon

A megyei önkormányzat, Bakonybánk önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum közös gondolkodásának, szakszerű munkájának eredményeként átadták Bakonybánkon a megújult Bánki Donát emlékszobát.

Az 1859. június 6-án született tudós, gépészmérnök és feltaláló Táncsics Mihály utcai szülőházánál nemcsak a születése, hanem halálának 100. évfordulója is apropó volt a megemlékezésre, a szobrának koszorúzására.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és az Óbudai Egyetemet képviselő dr. Rajnai Zoltán is méltatta Bánki Donát munkásságát. Az ünnepségen hárman kaptak díszpolgári címet: Bánki Donát, az elismerés dédunokájához, Komlós Lászlóhoz került; Molnár Sándor, korábbi alpolgármester, akinek kitüntetését özvegye vette át és Major László.  A címeket Nagyné Farkas Marianna polgármester nyújtotta át.

A szülőháztól az emlékezők átvonultak a felújított emlékszobába, amely megyei érték. Itt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet.

– A kiállítás most már valóban méltó emléket állít a kiváló tudós emlékének, mely egy nagyszerű összefogásnak, együttműködésnek köszönhető – hangsúlyozta az elnök. – A megújult tartalmat, az új arculatot és látványt a Kuny Domokos Múzeum munkatársai alkották meg, akik a saját és partnerintézményeik gyűjteményéből állították össze a kiállítás anyagát. A megyei önkormányzat és Bakonybánk település az anyagiak biztosításával járult hozzá, hogy az elgondolás valósággá váljon.

A megyei önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a megyében található értékeket összegyűjtse és azokat megőrizze a jövő generációi számára. Éppen ezért volt fontos számomra, számunkra, hogy erre a jeles évfordulóra megyénk egyik leghíresebb szülöttjének emlékszobája megújuljon és méltó körülmények között várja látogatóit.

Bánki Donát munkássága, emlékszobája az immár 181 értéket magában foglaló megyei értéktárban az elsők között kapott helyet. Életével, munkásságával példát adott, zsinórmértéket állított fel mindannyiunk számára, melyet ismernünk kell, melyhez igazodnunk kell. Büszkék lehetünk arra, hogy ilyen tudóst adott megyénk a világnak. Ha ismerjük értékeinket, akkor tudunk igazán kötődni szülőföldünkhöz, szűkebb hazánkhoz. Identitásunk erősödik azáltal, ha tudjuk kik jártak előttünk, mit alkottak, milyen kincseket, tudást hagytak ránk megőrzésre. Ilyen kincs Bánki Donát és az emlékét őrző szoba.

Popovics György elnöki kitüntető oklevelet adott át Stegmayer Máté történész, muzeológusnak, a Kuny Domokos Múzeum munkatársának, aki szívvel-lélekkel vett részt a kiállítás igényes felújításában.

Galéria

Vissza