Nagysikerű klímavédelmi konferencia Kisbéren

Nagysikerű klímavédelmi konferencia Kisbéren

A Magyar Tudományos Akadémia „Magyar Tudomány ünnepe 2021” rendezvénysorozat részeként szerveztek klímavédelmi konferenciát október 26-án a kisbéri Városházán.

A Kisbér és Bábolna települések közös klímastratégiájának elkészítését, és közös klímavédelmi tevékenységeit támogató KEHOP 1.2.1 projekt szakmai rendezvényét Sinkovicz Zoltán Kisbér város polgármestere és Borsó Tibor a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. A köszöntők rávilágítottak a téma fontosságára és időszerűségére és arra is, hogy a két település mennyire elkötelezett a klímavédelem mellett. A két város erőfeszítéseit a megyei önkormányzat is segíti.

Mecseki Melinda a megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ képviseletében és mint a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megyei koordinátora a tudomány jelentőségét hangsúlyozta. Aki részt vett a konferencián, nyugtázhatta, hogy az a lehető legjobb helyszín volt arra, hogy a tudomány eredményeit a mindennapi életünkbe is becsatornázzuk.

A résztvevők dr. Sági Zsolt szakértő előadásában megismerhették a két település elkészült és társadalmasított klímastratégiáját, majd Nyuli Edit építészmérnök, a kisbéri járás településeinek főépítésze már – illeszkedve a Magyar Tudomány ünnepe rendezvénysorozat szellemiségéhez is – a környezeti fenntarthatóság, az élhető környezet és a területrendezés klímavédelmi összefüggéseit ismertette rengeteg helyi szinten megvalósult jó gyakorlaton keresztül. A program a területi operatív programok (TOP és TOP plusz) megítélt és felhasználni tervezett klímavédelmi célú támogatásainak ismertetésével zárult. Elhangzott többek között, hogy a 2014-2020-ban Komárom-Esztergom megyében 34 községben megvalósított épületenergetikai fejlesztések mintegy 2000 tonnával csökkentik a közintézmények (pl. óvoda, iskola, polgármesteri Hivatal) éves szintű CO2 kibocsátását. Ha figyelembe vesszük, hogy a községekben a közintézmények energiafelhasználásból eredő éves kibocsátása mintegy 6000 t, akkor mintegy 30 %-al sikerült csökkenteni az üvegház-hatású gázok kibocsátását. A nagy sikerű program a 2021-27-es időszakban is folytatódik, hiszen a TOP pluszban is lesz lehetőségük az önkormányzatoknak arra, hogy tovább korszerűsítsék fűtési rendszereiket és tovább növeljék a megújuló energiák helyi felhasználását.

A klímavédelmi konferencia Kisbér Város Önkormányzata, Bábolna Város Önkormányzata és Komárom-Esztergom Megye Fejlesztéséért Alapítvány részvételével megvalósuló KEHOP 1.2.1-18-2018-00046 azonosító számú, „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Bábolna és Kisbér térségében” című projekt keretében került megszervezésre.

Galéria

Vissza