Nemzetközi Fazekasmester Találkozó és Konferencia Tatán

Nemzetközi Fazekasmester Találkozó és Konferencia Tatán

A vár udvarán színes kirakodóvásárban mutatkoztak be a fazekasmesterek és portékáik, az árnyékban pedig a gyerekek korongozhattak, miközben a színpadon zenészek hamisítatlan népi hangulatot varázsoltak a térre.

Négy napon át tartott a Nemzetközi Fazekasmester Találkozó és Konferencia Tatán.

A szombat déli ünnepélyes megnyitón Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke is köszöntötte a résztvevőket:

– Talán nem véletlen, hogy hosszú évek után pont idekerült ez a nagyszerű és párját ritkító rendezvény, mivel nem csak a vár, hanem Tata is ezer szállal kötődik a fazekassághoz. A 18. századtól folyamatosan jelen volt ez a foglalkozás. Fénykorában volt olyan időszak, amikor 96 fazekasmester dolgozott a településen. A Fazekas utcában dolgoztak a legtöbben mely nevével a mai napig őrzik emléküket. Sajnos ma már kevesen folytatják ezt a mesterséget. Egyik emblematikus alakja a nemrégiben elhunyt Csiszár József volt, akinek házánál csütörtökön emléktáblát avattak. Emlékét és az általa őrzött tatai mintát szerencsére van, aki tovább ápolja és tovább vigye. Ez nem más, mint Molnárné Tamás Anetta, aki megálmodta, és a sok nehézség ellenére évről-évre megszervezi ezt a csodálatos rendezvényt.

Tata szülöttje Farkasházy Fischer Mór porcelánfestő, porcelán gyáros a herendi porcelángyártás felvirágoztatója is. Életműve ezer szállal kötődik a városhoz, méltán lehetnek büszkék az itt élők. A megyei értéktár arra hivatott, hogy a megyében található értékeket, értékes életműveket összegyűjtse és megőrizze. Úgy gondolom, hogy a Tatai fazekasság és Farkasházy Fischer Mór életműve méltó lehet arra, hogy bekerüljön értéktárunkba.

Valamit létrehozni, egy agyagdarabból használati vagy dísztárgyat alkotni csodálatos dolog. Kell hozzá egy ügyes kéz, egy alkotó elme és nagyon jó alapanyag, amely hagyja magát a mester által formálni, hogy szép tárgyak születhessenek. Az emberek szeretik és igénylik a szépet. Az itt kiállított tárgyakban ezt az igényüket kiélhetik, megtalálhatják a szépet a szívet melengetőt. Ami még vonzóbbá teszi ezt az eseményt, az, hogy a látogatóknak lehetősége van beszélgetni az alkotókkal, akik személyükkel, gyakorlati ismeretükkel még közelebb hozzák ezeket az alkotásokat a mai kor emberéhez.

A szervezők minden évben figyelnek arra is, hogy a kísérő rendezvények színvonala, sokszínűsége méltó legyen a kiállító mesterekhez és az általuk készített és kiállított tárgyakhoz – zárta beszédét Popovics György.

Galéria

Vissza