196-ra nőtt az új megyei értékek száma

196-ra nőtt az új megyei értékek száma

Megyénk szinte minden szegletéből érkezett javaslat új megyei értékekre, így a Megyei Értéktár Bizottság 15 újabb kiválóságot helyezhetett szűkebb hazánk jelképes kincsestárába a hétfői ülésen.

Megyénk gazdag a történelmi, kulturális, természeti értékekben és figyelemre méltó az épített örökségünk is, de arra is büszkék lehetünk, hogy számos nagyszerű ember alkotott és alkot mai is szűkebb hazánkban, ennek adja keresztmetszetét a most elfogadott új megyei értékek sora – fogalmazott Popovics György, a bizottság elnöke.

A felvett új értékek a következők: az almásfüzitői Azaum Római Tábor, a ma már nem gyártott, de egykor igen népszerű Igmándi keserűvíz, a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület megyei szervezetei (Dorog, Tatabánya, Oroszlány), az Esterházy lóidomító intézet és kiállítása a „Szent György” villában Tatán, az oroszlányi Majkhoz köthető Esterházy Móric élete és munkássága, a gróf által alapított Agostyáni Arborétum, az Akai Fiáthok sírkertje, az Árpád-kori dömösi prépostság altemploma, a tatai Kóthay Ernő festőművész munkássága, a Neszmélyi borvidék, Pálóczi Horváth Ádám és Obernyik Károly szülőháza Kömlődön, a Komáromi kisleány országtorta, az Építőipari Nívó Díjas Monostori híd és a Komáromi láda. Ezzel immár 193 érték található megyénk rangos lajstromában.

A Megyei Értéktár Bizottság ülése végén Popovics György elnök tájékoztatást adott két megyei érték megújulásáról. Mint elmondta, örömmel vett részt nemrégiben a renovált nyergesújfalui Kernstok villa és a bakonybánki Bánki Donát Emlékszoba ünnepélyes átadásán.

A bizottság továbbra is várja a helyi értéktárak, magánszemélyek javaslatait.

Vissza