„A modern közigazgatás origója Magyary Zoltán"

„A modern közigazgatás origója Magyary Zoltán"

Magyary Zoltán közigazgatás-tudós nevével fémjelzett konferenciát rendeztek Tatán, a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtárban.

Július elseje, egyben apropó is volt, hiszen ez a nap a köz- és kormánytisztviselők valamint az egészségügyi dolgozók napja. A programot a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, Tata Város Önkormányzata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Magyary Zoltán Szakkollégiuma szervezte.

Popovics György, a vármegyei önkormányzat elnöke is részt vett és köszöntőt mondott az eseményen, amely Magyary szobrának megkoszorúzásával kezdődött a vár melletti sétányon, ahol dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző Magyary Zoltán életét, munkásságát idézte fel, amely vármegyei érték is.

A konferencia főelőadója Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt, aki többek között a közigazgatás digitalizációjáról beszélt. Az „Út a kiegyenlítődés felé a magyar területfejlesztésben” címmel tartott előadásában többek a miniszter többek között elmondta: – A modern közigazgatásban számunkra az origó Magyary Zoltán, ebből adódóan bármilyen kérdésről is van szó, érdemes visszafordulni hozzá, s ha nem is a szó szoros értelmében lehet ma átvenni a megoldásokat, de erő meríthető abból a szemléletmódból, amit ő alkalmazott. Most is hasonló helyzetben vagyunk, amikor a digitális forradalomnak köszönhetően ismét egy korszakváltás küszöbén állunk. Azon vagyunk – tette hozzá –, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amik lehetőség szerint kényelmesebbé teszik a polgárok számára az ügyintézést, ha úgy akarja ne kelljen elmennie a hivatalba, vagy akár egy hatósághoz. Természetesen megmarad a személyes ügyintézés lehetősége is, hiszen a visszajelzések alapján sokan még ragaszkodnak a fizikai találkozáson alapuló ügyintézéshez.

A jövőre 30 éves Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a huszadik század közepén működött Tatai Népfőiskola nyomdokaiban járva jött létre, hogy az élethosszig tartó tanulás jegyében ápolja és adja tovább Magyary Zoltán szellemi örökségét, munkásságát. A társaság elnöksége hagyományt teremtett azzal, hogy a névadó születésnapja alkalmából évente megszervezi a szakmai konferenciát.

Borsó Tibor, Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, egyben a vármegyei közgyűlés alelnöke felidézte, hogy 1995-ben a társaság alapítói döntöttek arról, hogy működésük alappillére az egykori Tatai Népfőiskola és Magyary Zoltán munkássága legyen. A Magyary konferenciát 2008 óta rendezik meg olyan előadókkal, akik valamilyen új nézőponttal, kutatási eredménnyel gazdagítják tudásunkat Magyary Zoltánról, illetve olyan témák is napirendre kerülnek, amelyek napjaink köz- és államigazgatási fejlesztéseiről, elképzeléseiről szólnak.

Dr. Sántha György, a Magyary Zoltán E-közigazgatás-tudományi Egyesület elnöke a technológus Magyary Zoltánt mutatta be. A felszólalók között volt még többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit és Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József, Tata polgármestere és dr. Kancz Csaba főispán is.

Galéria

Vissza