Ajándékot hozott a díszpolgári cím mellé Bakonybánknak Popovics György

Ajándékot hozott a díszpolgári cím mellé Bakonybánknak Popovics György

A Bánki Donát nap alkalmából „Bakonybánk Község Díszpolgára” címet kapott Turay Attila. A kitüntetést Popovics György és Nagyné Farkas Marianna adta át.

A Bánki Donát nap alkalmából „Bakonybánk Község Díszpolgára” címet kapott Turay Attila az általa végzett közösségépítő és falumegtartó munka elismeréseként. A kitüntetést Popovics György, a vármegye közgyűlésének elnöke és Nagyné Farkas Marianna polgármester adta át.

Az évtizedek óta adományozott Bánki Donát-díjat a Rédei Móra Ferenc Általános Iskola tantestülete idén a jeles tanulmányi eredményű, súlyemelésben is sikereket elérő Nagy Korinának ítélte.

Popovics György a megemlékezésen méltatta Bánki Donát életművét, lokálpatriotizmusát, hangsúlyozva, hogy ezért is segítette konkrét anyagiakkal a vármegyei önkormányzat az emlékszoba megújítását, amely vármegyei érték. A vármegyei önkormányzat ajándékaként az elnök átadta a Vármegyejáró sorozat Bakonybánkról szóló filmjét, melyet az ünnepség után a jelenlévők megtekintettek.

Az eseményen jelen voltak többek között helyi képviselők, környékbeli településvezetők, valamint múzeumi és tudományos szakemberek, civil szervezetek képviselői.

Bakonybánk híres szülötte Bánki Donát, a tudós, feltaláló, egyetemi tanár 1859. június 6-án településünkön látta meg a napvilágot. A falu lakossága büszke híres szülöttére, ezért minden év júniusában, születésnapja környékén megemlékezünk a nagyhírű tudósról. Tavaly halálának 100. évfordulójára emlékeztünk, ebből az alkalomból teljesen felújítottuk az Hunkár kúriában található emlékszobát a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat és a Kuny Domokos Múzeum segítségével. Azt gondolom ezzel a kiállítással méltó emléket állítottunk falunk híres szülöttének. A jövőben szülőházának helyét, ahol jelenleg is állunk, szeretnénk tovább szépíteni. Fontos számunkra, hogy Bánki Donát emlékét méltó módon őrizzük - mondta Nagyné Farkas Marianna polgármester.

A Vármegyejáró: Bakonybánk című film megtekinthető itt:

Galéria

Vissza