Bemutatkoztak Ripa és barátai

Bemutatkoztak Ripa és barátai

A gyerekek számára népszerűsíti a vármegyei értéktárat az a matricáskönyv és társasjáték, amelyet a vármegyei önkormányzat mutatott be a József Attila Könyvtárban Tatabányán.

Vörös János a megyei identitás program vezetője köszöntötte és kalauzolta a sajtótájékoztató résztvevőit, akik bevezetőként megtekinthették a vármegyei értéktár mozgalmat bemutató kisfilmet.

Elsőként Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte a Tatabányáról érkezett gyerekeket, akik a helyszínen megismerhették, kipróbálhatták és hazavihették a játékos családi kiadványokat.

– Számunkra nagyon fontos, hogy a ti korosztályotokhoz tartozók is megismerjék Komárom-Esztergomot és nevezetességeit. Célunk az volt, hogy játszva tanulhassatok. Remélem, mindannyiótoknak örömet tudunk szerezni és barátaitokkal, szüleitekkel együtt megismerhetitek, hogy milyen értékei vannak vármegyénknek – mondta Popovics György.

A Ripa és barátai – A nagy kincsvadászat címet viselő kiadványokat a vármegyei önkormányzat ötlete alapján annak munkatársai készítették el Mikolasek Zsófia, a József Attila Könyvtár igazgatója és Hajdú Zsófia grafikus és dr. Borbásné Bodrogi Zsuzsanna közreműködésével.

Az ötven vármegyei értéket kiemelő családi matricáskönyv különleges kalandra hív. A könyvben található leírásoknak, feladatoknak az a célja, hogy önállóan vagy a család többi tagjával együtt, közösen, keressék meg, kutassák fel, járjanak utána a gyerekek, hogy az egyes értékek miért fontosak. A hatezer példányban megjelent matricáskönyv egyedi, színes grafikákat tartalmaz, s mindegyikhez hozzá tartozik száz 100 darab matrica.

A strapabíró, erős anyagú társasjátékból is hatezer készült. Tábláján Komárom-Esztergom vármegyét lehet bejárni színes bábuk, valamint 170 kérdező kártya és 30 célkártya segítségével. A szép grafikák és kedves szereplők igyekeznek olyan világot teremteni a gyerekek számára, melyek közelebb hozzák szűkebb hazánk „ékességeit”, miközben aktivitást igényelnek és az agyat is megmozgatják.

– Izgalmas kaland volt a kitalált kis állatkaraktereket mint értéktári kalauzokat megrajzolni – ezt már Hajdú Zsófia tatai grafikus mesélte, aki bemutatta a Ripa és barátai első vázlatát. A végül digitális formában elkészült gyönyörű rajzok jól szemléltetik, a gyerekek számára érzékletesen adják vissza az értéktár egyes darabjait.

Kiderült, hogy a főszereplő állatfigura, Ripa, a paripa Pannónia provincia Duna-menti határszakaszáról kapta a nevét, ezt a területet ugyanis a római korban úgy hívták: Ripa Pannonica.

Az ismertetők után a gyerekek és felnőttek kipróbálhatták a társasjátékot.

A József Attila Könyvtárban bárki megtekintheti és kipróbálhatja kiadványokat, amelyeket a közeljövőben a vármegye minden településére, többek között iskolákba és könyvtárakba juttat el a vármegye önkormányzata.

A kiadványok Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósultak meg.

Galéria

Vissza