Bővülhet a piliscsévi bölcsőde a TOP pluszból

Bővülhet a piliscsévi bölcsőde a TOP pluszból

Nyitva volt az Aranykapu Piliscséven, mert a település gyermekdalról elnevezett óvoda-bölcsődéjében örömteli projektnyitóra gyűltek össze az intézmény bővítésében érdekeltek.

– 14 fős szárnnyal bővülhet a bölcsődei rész, így 28 kisgyermeket tud majd nevelni Aranykapu óvoda-bölcsőde a jövőben – mondta Kosztkáné Rokolya Bernadett polgármester. – Nagy szükség van a bővítésre, mert sok a jelentkező, ezért szeretnék, ha már jövőre átadhatnák az új csoportszobát használóinak. Sok fiatal család választja a falut új otthonának, ezért örömteli módon egyre több a kisgyermek. Ha pedig nő a lélekszám, a településnek van jövője – fogalmazott a település vezetője.

A megvalósításhoz a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból mintegy 140 millió forintot nyert a település.

Popovics György a vármegyei közgyűlés elnöke is köszöntötte az összegyűlteket, és üdvözölte, hogy olyan komplexum valósulhat meg, ami a 21. századi igényeket maximálisan ki tudja elégíteni. Az elnök elmondta, hogy az uniós forrásokból fejlesztő TOP Plusz egyeztetéseit már évekkel ezelőtt megkezdték, így Ácsteszéren már átadott fejlesztés is van.

Popovics György hangsúlyozta, hogy a vármegyei önkormányzat a TOP programban más területen is együttműködik Piliscsévvel, hiszen a híres pincefaluban hamarosan látogatóközpontot alakítanak ki, illetve a vármegyei önkormányzat elkészíti a falu imázsfilmjét is. Ezeket a projekteket közösen valósítja meg a község a vármegyei önkormányzat száz százalékos cégével, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.-vel.

Az elnök hozzátette még: „Nagyon fontos, hogy a kisebb települések élettel teljenek meg, ne legyenek üres házak, és lehetőleg fiatalok népesítsék be. Ehhez szükséges, hogy a település élhető legyen, ami a a vármegye által koordinált TOP egyik fő célja.

Összegzést is adott Popovics György. A TOP Plusz teljes vármegyei kerete jelenleg 53,6 milliárd Ft. Eddig 126 projektre nyújtottak be pályázatot 30 milliárd Ft értékben, és 89 már zöld utat kapott 21,4 milliárd Ft értékben. Az óvoda-bölcsőde fejlesztés kerete 3,6 millió Ft, amelynek teljes egészét már megpályáztak, így a közeljövőben több helyen is indulhatnak a beruházások.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője is jelen volt, és köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy ez a bölcsődefejlesztés segíti a szülők újbóli munkavállalását, és az ilyen beruházásoknak is köszönhető, hogy a vármegyében 1,6 százalékos a munkanélküliség. Azt kívánta, hogy Piliscsév fejlődjön tovább, és minél több átadón örülhessen együtt a helyiekkel.

Az ünnepélyes projektnyitó záróakkordjaként megtekintették az intézmény udvarát, ahol a kivitelező már kijelölte az építési területet.

Galéria

Vissza