Disznólkodás, hagyományápolás, ízek kavalkádja

Disznólkodás, hagyományápolás, ízek kavalkádja

Nyolcadik alkalommal rendeztek, ezúttal immár nemzetközi böllérversenyt Vértesszőlősön. Az érdeklődés rekordszámú látogatóban öltött testet.

Hajnali öt órakor kezdték az előkészületeket a vértesszőlősi böllérversenyen részt vevő csapatok. A leölés és a pörzsölés után a 11 darab 170 kiló körüli disznót 11 féle technikával darabolták szét.

A pörzsölés, darabolás is többeket érdekelt, de reggel 8 óra után még többen érkeztek, és az addigra elkészülő hagymás sült vér úgy tűnt, a legkisebbeknek is ízlett.
A jókedvről a disznót lefogó legényekről elnevezett fogópálinkák is gondoskodtak, hiszen egy vérbeli disznóvágáson azzal illik bemelegíteni. A jó alapozással a jó hangulat mindenütt adva volt.

Neveztek böllércsapatok a megye szinte minden tájáról, Bajról, Környéről, Rédéről, Neszmélyről, Mocsáról, Kocsról, valamint Vértesszőlős testvértelepüléseiről, a németországi Muhr am See-ből, a szlovákiai Udvardról és a romániai Gyimesbükkről.

- Regionális böllérversenyként ez a negyedik alkalom – mondta el Nagy Csaba, Vértesszőlős polgármestere. – Ezt megelőzően többször szervezett már falusi disznóvágást az önkormányzat, illetve a helyi civil szervezetek, és az nagy népszerűségnek örvendett. Ezen sikerek után gondoltuk úgy, hogy újítanunk kell egy kicsit, azaz kinyitni a programot szélesebb rétegek előtt.

A vármegye önkormányzatának standján is nagy sürgés-forgás volt már kora reggeltől. Készültek pecsenyék, kolbász, hurka, töltött káposzta. Az ételversenyre szalontüdővel neveztek.

– Mi először veszünk részt ezen a rendezvényen, meg hasonló rendezvényen is először veszünk részt. Büszke vagyok a vértessomlói böllércsapatunkra, és büszke vagyok a kollégáimra, akik nagyon-nagyon sokan vannak itt. Ez egy csapatépítő tréningnek is beillik – mondta Popovics György, a vármegye közgyűlésének elnöke.

Nem sokkal harangszó előtt, zsúfolásig megtelt a nagy sátor, valamint a sportpálya szabad terei. Kolbász, hurka, abált szalonna, pecsenyék, töltöttkáposzta, töpörtyű, ki-ki kedvére válogathatott. A felvidéki udvardiak standján még a kerítés is kolbászból volt. A gyimesbükki csángók többek között fátyolba csavart sült szűzpecsenyét készítettek, vagy ahogy ők nevezik: madárkát.

- Van igény a hagyományra, van igény a jó magyar ételekre, a jó magyar borokra, a jó magyar pálinkára. Úgy látom, hogy a hömpölygő tömeg délutánra még szaporodni fog, és mindenki nagyon jól érzi magát – értékelt Popovics György, aki felkereste valamennyi csapatot és jelképes ajándékkal kedveskedett nekik.

A vármegye önkormányzatának szelfi pontján is jó hangulat uralkodott. Sokan ültek be a paraszti konyha díszletébe fotózkodni. A meghirdetett lájkversenyt végül Sztojanov Krisztina nyerte, aki barátnőjével hétfőn vette át ajándékát a vármegyeházán.
A nap folyamán több mint háromezren fordultak meg a versenyen, legalábbis ennyi kóstolójegy biztosan gazdára talált. Akik a délután derekára érkeztek, azok már éhkoppon maradtak, mert az ételek elfogytak. Nagy Csaba polgármester örült az érdeklődésnek, és úgy vélekedett, a rendezvény idén elérte határait.

A vármegye csapata a legszebb böllérmunka címet nyerte el, főböllér címet ezúttal a neszmélyiek vihették haza.

Jövőre, ugyanitt, jókedvvel, finomságokkal!

Galéria

Vissza