Gazdasági Évnyitó: fejlesztési cél vármegyénk élvonalban tartása

Gazdasági Évnyitó: fejlesztési cél vármegyénk élvonalban tartása

Az elmúlt év gazdasági eseményeit elemezték és megismerhették a térség fejlesztési irányait, kihívásait gazdasági irányvonalait azon a hagyományteremtő gazdasági évadnyitón, amelyet a Balogh-Esterházy kastélyban tartottak, Naszály- Billegpusztán.

A program a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Czunyiné Dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hívta életre. Részt vettek rajta vármegyénk országgyűlési képviselői, polgármesterei és fontosabb gazdasági, kormányzati szervezeteinek képviselői, Popovics György, a vármegye közgyűlésének elnöke, valamint Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter.

Bevezetőjében dr. Szerencsés László, a KEMKIK elnöke többek között a következőket mondta:

– A vármegye gazdasági helyzete stabil, amit teljesítőképességünk statisztikái is alátámasztanak. Területileg a legkisebb vármegye vagyunk, de a vármegyék által előállított bruttó hazai termék közel öt százalékát itt termeljük meg az itt megtelepedett korszerű nemzetgazdasági jelentőségű ágazatoknak köszönhetően. A vármegyék közül nálunk a legmagasabb az egy lakosra jutó termelési érték.

Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott ezeket emelte ki:

– Fontos, hogy az együttműködő gazdasági térségek, ipari parkok közötti átjárhatóságok javuljanak még azelőtt, hogy elindulna az M1-es autópálya három sávossá tétele. Meg kell tehát előbb valósulnia a környei elkerülő útnak és a tatabányai hagyományos déli szénszállító út rekonstrukciójának.

Vármegyénk gazdasága szerencsére több lábon áll, de élen járunk a gépjárműgyártásban, ezért kulcskérdés, hogy alkalmazkodjunk azokhoz a változó feltételekhez, amit az elektromos autók előretörése hoz létre.

Erős Gábor országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy Esztergom térségében is fontos az úthálózat és a közlekedés fejlesztése, például az M100-as megépítése. Vármegyénk kicsi, de a magyar gazdaság egyik motorja, amire büszkék lehetünk.

Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter térképekkel, infografikákkal szemléltetett előadást tartott. Hangsúlyozta, hogy a jövőben sokkal differenciáltabb fejlesztéspolitikára van szükség. Az agglomerációba költözés növekvő tendenciája miatt a várospolitika ezentúl arra koncentrál, hogy a fejlesztések a városokhoz tartozó településekkel együtt, egységként kezelve valósuljanak meg.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit, kormánybiztos, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kamarákkal, gazdasági szereplőkkel és polgármesterekkel együttműködve kell kialakítani a vármegye gazdaságfejlesztésének, területfejlesztésének szerkezetét, mert ez a siker záloga. Ha időben és jó ütemérzékkel tervezünk, a kibontakozó új ipari forradalom nyertesei lehetünk.

A 2022. év eseményei, tanulságai és a 2023. év kihívásai a magyar gazdasági élet szereplői számára címmel Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt., üzletágvezetője tartott előadást a program zárásaként.

Galéria

Vissza