Ketten kapták idén a vármegyei németek díját

Ketten kapták idén a vármegyei németek díját

A Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata kétévente rangos kitüntetést adományoz azoknak, akik a vármegyei német nemzetiség érdekében kiemelkedő munkát végeztek. A két elismerés vármegyei érték.

Waldmann-né Baudentisztl Éva, a KEMNÖ elnöke, Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke és dr. Kancz Csaba főispán köszöntötte a vármegyeháza tanácstermében összegyűlteket, köztük a két díjazottat.

Az ünnepség emelkedettségét a Szomódi Fúvószenekar és a Kecskédi Német Nemzetiségi Dalárda előadásai biztosították.

Elsőként a „Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran” kitüntetés átadására került sor, amelyben Schamberger Ágnes tatabányai tanár részesült. Schamberger Ágnes 2008 óta a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola igazgatója. Nagy szerepe volt abban, hogy az intézmény a helyi német nemzetiségi önkormányzat fenntartásába került. Aktívan részt vesz helyi rendezvények szervezésében, az aaleni testvérkapcsolat ápolásában. Az alsógallai tájház kialakításában tevékenyen közreműködik. Nem csak a gyűjtő-, hanem a kétkezi munkát is szívesen végzi.

A „Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran” kitüntetés vármegyei érték. Célja, hogy elismerje a vármegyei német nemzetiség szolgálatában és fejlődésének elősegítésében, a hagyományok megőrzésében, valamint a német nemzetiségi érdekek előmozdításában kifejtett kimagasló tevékenységet. A kitüntetés bronz emlékplakettjén az „Ulmer Schachtel", az ulmi dereglye látható. A németek túlnyomó részt ilyen hajókon érkeztek a 18. században Magyarországra.

Az „Anton Rieder Jugendpreis” kitüntetést, ugyancsak oklevél és emlékplakett formájában Herczog Richárd vehette át. A dunaszentmiklósi harmonikás nevét, fiatal kora ellenére, sokan ismerik szerte a vármegyében és országszerte. 2010-ben a Liszt Ferenc Országos Harmonikaverseny első helyezettje, egy évvel később Ukrajnában, nemzetközi versenyen, komolyzenei kategóriában 4. helyezést ért el.

Sváb gyökerei miatt mindig vonzódott a hagyományos sváb dallamvilághoz. 2010 óta több környékbeli zenekart erősített (Die Tolnautaler, Schwab’n Roll). Az utóbbi években egyre több szóló estet is vállal, ahol a közönség igényei mellett sváb darabokat is megszólaltat. A zene mellett a nemzetiségi tánckultúra ápolásában is aktívan részt vesz, tagja a dunaszentmiklósi tánccsoportnak.

Az „Anton Rieder Jugendpreis” kitüntetés azoknak a fiataloknak adományozható, akik a megyei német nemzetiség érdekében kiemelkedő munkát végeztek. A díj ösztönözni kívánja a fiatalokat a nemzetiségi identitás megőrzésére. A kitüntetés csepp formájú bronz emlékplakettjén az ulmi dereglye mellett a névadó Rieder Antal, vértessomlói lokálpatrióta tanító, iskolaigazgató arcképe látható. Az emlékplaketthez kitűző is tartozik.

&t=7s

Galéria

Vissza