Kincses Megye: Komáromi kisleány országtorta

Kincses Megye: Komáromi kisleány országtorta

2018-ban Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi kisleány nyerte el a „Magyarország Tortája" kitüntető címet. Immár megyei érték is!

2007 óta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete évente meghirdeti a „Magyarország Tortája" pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István ünnepe alkalmából. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. 2018-ban Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi kisleány nyerte el a kitüntető címet.

Az Ipartestület új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak. Az adott évben a szakmai zsűri 29 torta közül választotta ki azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. A győztest minden évben három fordulós értékelés után hirdetik ki. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolják a döntős tortákat, és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újabb pontozást követően választják meg a győztest, amely 2018-ban Sztaracsek Adám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása, a Komáromi kisleány volt.

A tehetséges fiatal cukrász két tortával is a döntőbe jutott, és az Év Fagylaltja versenyen fagylaltjaival bronzérmet és Közönségdíjat is nyert.

A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.

Az ugyancsak döntős „Hunyadi gesztenyés” alapanyagát a gesztenye adta. Ebben is egy csokoládé krémréteg található, valamint fekete szedres-fekete ribizlis zselé, gesztenyekrém, mandulás morzsa és mandulás-csokoládés piskóta adja az ízvilágot. A gesztenyét Aragóniai Beatrix hozta be Magyarországra, ami állítólag Mátyás király kedvence volt.

A Komáromi kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán. Ez a díj egyedülálló siker nemcsak a torta készítőjének, Sztaracsek Adámnak és a Jánoska Cukrászda valamennyi dolgozójának, hanem Komáromnak is. A város ezzel felkerült az ország gasztronómiai térképére, ami az idegenforgalom és a turizmus szempontjából is kiemelt fontossággal bír.

Galéria

Vissza