Tágas, új bölcsőde nyílt Vértesszőlős külterületi dűlőjében

Tágas, új bölcsőde nyílt Vértesszőlős külterületi dűlőjében

Február első napjától már gyermekzsivaj tölti meg a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP 542 millió forintos támogatásával épült intézményt.

Az ünnepélyes átadón elsőként Gedő Attila címzetes esperes megáldotta az épületet, majd beszédet mondott Bencsik János országgyűlési képviselő és Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Nagy Csaba, Vértesszőlős polgármestere.

Elhangzott, hogy a bölcsőde kétcsoportos, kétszer 12 apróságot képes befogadni. Február elsején költözik be az egyik csoport, március 15-én a másik. Az intézmény teljes neve Samufalvi Óvoda és Bölcsőde Napsugár Bölcsődei Telephely, mondta el Seregélyes Erzsébet, az intézmény főigazgatója. Az épülethez tartozik egy játszóudvar és terasz, amely részben fedett, ezáltal az időjárástól függetleníthetők az udvari foglalkozások.

Popovics György kiemelte, a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) projektjei között több mint 4 milliárd 800 millió forintot fordítottak új bölcsődei férőhelyek kialakítására szűkebb hazánkban.

– A megyének és az országnak is nagyon fontos, hogy az intézményrendszert fejlesszük, hogy a legkisebb helyeken is olyan szolgáltatásokat érjenek el, mint a nagyobb városokban. Nagyon örülök neki, hogy orvosi szoba és védőnői rendelő is működhet itt. Ez mindenképpen javítani fogja az ellátást. Szerintem Tatabányát is valamennyire tehermentesíteni tudja – tette hozzá az elnök.

Bencsik János kifejtette, a Baromállás dűlőben létesült közintézményre nagy szükség volt, mert lehetővé teszi a legkisebb gyermekek kiszolgálását annak érdekében, hogy a szülők, ha szeretnének, a gyermekvállalás ellenére is visszatérhessenek a munkába. Az sem mellékes, tette hozzá, hogy rendezettebbé tudott válni ez a településrész, és ha azt nem is mondhatjuk, hogy Vértesszőlős büszkeség, de vállalható, élhető.

Nagy Csaba polgármester elmondta, úgy látja, Vértesszőlős ebben a régióban az egyik legjobban fejlődő és legkeresettebb településsé vált. Az elmúlt 10 évben több mint 600 fővel nőtt a község lélekszáma, és a mai napig is dinamikusan fejlődik a lakosságszám. Rengeteg a beköltöző fiatal, és arányosan magasabb a gyermekvállalási kedv. A csak Tatabánya felől megközelíthető Baromállás dűlő speciális helyzetben van, az autópálya fizikailag elválasztja a település többi részétől. Ez indokolta, hogy a településen belül működő óvoda és bölcsőde 2018-as felújítása, bővítése után ezen a területen új intézményt hozzanak létre.

A beszédek elhangzása után Márkus-Szabó Beatrix református lelkipásztor is megáldotta az épületet, majd következett az ünnepélyes szalagátvágás. Az épületben az óvodások kis műsorral lepték meg a jelenlévőket, akik ezután megtekintették a bölcsődét.

Galéria

Vissza