Vértesszőlősi böllérverseny: Vár a megye konyhája!

Vértesszőlősi böllérverseny: Vár a megye konyhája!

Mindenkit vár Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata január 28-án, szombaton Vértesszőlősre, a nemzetközi böllérversenyre.

Keressék fel standunkat, ahol korhű kiegészítőkkel lehet fotózkodni szelfifalunknál, és részt venni versenyünkben, melynek díja egy vármegyei ajándékcsomag! A programról a Forrás Rádió készített interjút Borsó Tiborral, a vármegye közgyűlésének alelnökével.

– Nekünk a vármegyénél nagyon régóta minden megyei település kiemelt partnerünk. Büszkék vagyunk, hogy nagyon sokszínűek a településeink, de azt tapasztaltuk, hogy bár a legkisebb vármegye vagyunk az országban, a települések kevéssé ismerik egymást. Ezért jók az ilyen különleges alkalmak, ahol jó együtt lenni, jó közösséget építeni, vidámnak lenni, szórakozni.

Nagy Csaba, Vértesszőlős polgármestere kért meg bennünket arra, hogy induljunk el ezen a böllérversenyen. A Dunántúlon nincs még egy ilyen verseny, ahol az élő sertésből a teljes feldolgozást láthatják. Az ilyen fesztiválok jó közösségépítők, szórakoztató és izgalmas versenyek, hiszen hatféle ételkülönlegességet kell a zsűrinek megkóstolnia és bírálnia. Mindemellett a böllérnek a tudományát is mérik. A kiszolgálás is fontos, a kínálók pultjának a dekorációja sokat fog számítani abban, hogy végsősoron ki nyeri majd meg a Vértesszőlős legjobb böllére versenyt.

A vármegyei önkormányzat rendezvényekben nagyon tapasztalt, sok nagy programot tartunk, ezért kitaláltuk azt, hogy nemcsak a portánkat díszítjük föl, hanem egy szelfi pontot is csinálunk, ami előtt lehet majd fotózkodni. Korhű ruhákat ölthet, aki akar, a hölgyek fejkendőt köthetnek vállkendővel, a férfiak, fiúk pedig kucsmát és bekecst vehetnek fel. Ennek kapcsán szelfiversenyt is rendezünk, aminek az eredményhirdetését szeretnénk a délutáni tombolahúzással párhuzamosan megejteni. A legtöbb like-ot kapott nevezőt szeretnénk megajándékozni egy csomaggal.

A program egészéről büszkén elmondhatom, hogy nemzetközi verseny lesz. A 12 csapat között van egy bajor település, Vértesszőlős partnertelepülése. Érkezik egy felvidéki település is, Udvard, és két erdélyi települést is vendégül látnak, tehát nemzetközi ízvilágot lehet majd élvezni.

A főépület Vértesszőlős sportcsarnoka lesz, ahová a nagycsaládosok is kijöhetnek, lesz gyerekfoglalkoztató, melegedő, pedagógusok jelenlétével. A rendezvény egyébként kültéri, a sportcsarnoknak alsó edzőpályáján, tehát jó melegen kell felöltözni. Szombat hajnalban kezdődik a munka. Fél héttől kezdődik a disznóvágás első aktusa. Szeretnénk kedveskedni azoknak is, akik az első időszakban azért jönnek, hogy a disznópörzsölést, meg a mosást és az előkészületeket lássák. A hagymás vér ilyenkor a legelső étel, aminek a tálalását már 9 óra körül megejtenénk. A hivatalos megnyitó 10 órakor lesz, ekkortól lesznek programok a színpadon, tehát nemcsak enni lehet, beszélgetni és megkóstolni a tájjellegű süteményeket, borokat, ételeket, hanem művelődni is. Vendégegyüttesek jönnek Bajról, Kocsról, Neszmélyről, Környéről és természetesen az erdélyiek is hoznak fellépőket.

16 óráig fog tartani a verseny, utána a zsűrinek a számolás lesz a fő gondja. A vendégeket, a látogatókat bármilyen időpontban szeretettel várjuk. Ez Vértesszőlős legnagyobb rendezvénye, amelyen több ezer ember vesz részt. A szervező csapat ingyenes karszalaggal fogja bebocsátani az érdeklődőket, belépődíj nincs.

Biztos vagyok benne, hogy egy-két órát nagyon jól el lehet tölteni, nagyon jól el lehet szórakozni, és lehet látni azt, hogy egy hagyományos disznóvágás során hányféle módon, hányféle böllértudással, hányféle ételízesítéssel készíthetők ételek. Biztos vagyok benne, hogy maradandó élményt ad majd a látogatóknak a sokféle íz és különlegesség, látvány! – mondta el Borsó Tibor.

Galéria

Vissza