Megye

Komárom-Esztergom megye az ország legkisebb területű, de második legsűrűbben lakott megyéje.

Komárom-Esztergom megye az ország legkisebb területű, de második legsűrűbben lakott megyéje. Földrajzi elhelyezkedése kiváló, kis területe ellenére táji adottságai, gazdasági lehetőségei, természeti erőforrásai, településstruktúrája tekintetében egyaránt igen változatos. Az egyik legváltozatosabb megye, ahol kifejezetten hegyvidékhez kapcsolódó táji-gazdasági- településhálózati arculattól a kifejezetten alföldiig, valamint a kettő közötti átmenetig minden típus megtalálható. 6 járásra osztható, amiben 64 község és 12 város található.

A megye főbb gazdasági mutatói a megye területéhez és népességszámához viszonyítva kiugróan magasak - az ipari termelés, a GDP, a foglalkoztatás alapján tartósan a hazai élbolyba tartozik. A regisztrált vállalkozások száma relatív alacsony, az építőipar termelési értéke átlagos, a foglalkoztatottak száma relatíve magas. Komárom-Esztergom megyében nem csak az egy főre jutó GDP, de az egy lakosra jutó beruházás, valamint az egy lakosra jutó ipari termelés értéke is kiemelkedő mind az ország, mind pedig a régió viszonylatában. A nemzetközi tőkebefektetések egyik kiemelt célpontja, ez pedig nem csupán a közvetlen gazdasági teljesítményre hatott pozitívan, hanem nagymértékben hozzájárult ahhoz is, hogy az aktív lakosság hozzászokott a fejlett európai munkakultúrához, az átlagnál magasabb jövedelmi szintet ér el. Komárom-Esztergom megye iparát nagyfokú koncentráció jellemzi, 12 ipari park működik a területén. Különösen dinamikusan fejlődik a komáromi, az oroszlányi és a tatabányai ipari park.

Komárom-Esztergom megye turisztikai adottságai – földrajzi fekvése, természeti, kulturális, műemléki kínálata – nagyon változatos és történelmi, történeti hagyatéka igen értékes. A turizmusának „zászlóshajói” a Duna térségben koncentrálódnak.

A megye települései közül:

Világörökség-várományos területen fekszik: Ács, Almásfüzitő, Dömös, Esztergom, Komárom, Mocsa, Naszály, Neszmély, Nyergesújfalu, Pilismarót, Tokod.

Történeti települések övezetébe tartozik: Bajna, Kisbér, Kisbér, Kocs, Oroszlány, Süttő, Szákszend, Tata, Tatabánya, Tát, Várgesztes, Vértessomló, Vértestolna.

Kulturális örökség szempontjából kiemelten kezelendő területen helyezkedik el összesen 23 település.

Ezen felül védendő településszerkezettel rendelkezik: Ácsteszér, Bábolna, Bajót, Bakonysárkány, Csolnok, Dad, Dorog, Kesztölc, Nagyigmánd, Réde, Sárisáp, Szomód. Vértesszőlős pedig unikális ősrégészeti leletanyaga miatt igényel speciális megközelítést.

A megye műemlékállománya igen jelentős - 496 db védett objektum, 26 db kiemelt műemléki környezet, 2 db műemléki jelentőségű terület, 536 védettségi bejegyzés. Az objektumvédett emlékek 60%-a 5 településen található (Esztergom, Tata, Oroszlány, Bábolna, Komárom).

A megye turisztikai fejlesztési elképzelései között nagy hangsúly fektet az ökoturizmus és aktív turizmus fejlesztésére, mivel a Gerecse a hazai középhegységek sorába a legkevésbé ismert és kihasznált vidékek egyike. A bakancsos turizmus kapcsán megemlíthetőek a térségi túraútvonalak felújításának folytatásán túl a térség zarándokturizmusához kapcsolódó fejlesztési elképzelései. A kerékpáros turizmus területén a következő évek fejlesztéseinek egyik fő iránya egy összefüggő kerékpáros úthálózat, illetve a megyét átszelő az Euro Velo6 útvonalból leágazó alternatív útvonalak kialakítása. A vízi turizmushoz kapcsolódóan fontosak a Duna-parti vízitúra központok kialakítása és a vízi turistaútvonalak és infrastruktúra kiépítése, valamint a Duna Régió Stratégiában rejlő lehetőségek kihasználása. A kulturális turizmus kapcsán kiemelten kezelendő a római LIMES magyarországi szakaszához, s a Monostori erőd világörökségi projektekhez kapcsolódó fejlesztési elképzelések. Római kori emlékek kapcsán külön említést érdemel a Komáromban 2014-ben feltárt fürdőkomplexum, melynek idegenforgalmi hasznosításával jelentősen nőhet a település iránti kereslet. A megye tematikus bemutatási infrastruktúrájának bővítését célozzák a bányászati múlt és az ipari örökség bemutatásához kapcsolódó beruházások. Örvendetes, hogy a közeljövőben a Nemzeti Kastélyprogram segítségével három kastély rekonstrukciójára is sor kerül (Tata, Majk, Kisbér). A borturizmushoz kötődően a kisebb településeken további tematikus utak létrehozásával és egy borútlevél-rendszer kialakításával lehet a turistákat ösztönözni minél több pince meglátogatására.

A térség méltán híres arról, hogy több olyan rendezvénnyel várja a nagyközönséget, melyek országos, sőt nemzetközi vonzáskörrel rendelkeznek. (Víz, Zene, Virág Fesztivál, Kocsi Kocsitoló verseny, Tatai Patara, Tatai Sokadalom, Komáromi Napok, Esztergomi Szent István Napok)