Kincses Megye: Pilismaróti Nagy-Öböl

Kincses Megye: Pilismaróti Nagy-Öböl

Az öböl a Bős-nagymarosi vízlépcsőépítés kapcsán elárasztásra tervezett terület alóli kavicsvagyon kotrása miatt alakult ki. Nagyságánál, speciális alakjánál fogva igen sokrétűen hasznosítható. Megyei érték.

A 150 hektáros öböl egy része ma még munkaterület, a vízfelület végleges nagysága közel 160 hektár lesz. A község távlati turisztikai fejlesztésének ez az egyik fő színtere. Az öböl kialakulása után hamar kedvelt horgászvízzé vált.

A Dunával összeköttetésben lévő vízfelület jelenleg a Magyar Országos Horgász Szövetség Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége kezelésében van. Az Öböl fő halfajai a csuka, süllő, balin, ponty és fehér halak.

A Pilismaróti Nagy Öböl népszerű a csendet, nyugalmat kedvelő, nomád körülményekkel is elégedett üdülővendégek körében. A vízfelület a Duna magyarországi szakaszán szinte egyedülálló adottságokkal rendelkezik, ugyanis hossza 2500 méter, átlagos szélessége 370 méter, vízmélysége átlag 4 méter, de helyenként 8-10 méteres vízmélységek is előfordulnak. Dunáról történő bejárata kb. 300 méter széles, a vize a Duna vizéhez képest sokkal tisztább.

Az Öböl méreténél fogva nemzetközi szintű evezős pálya kialakítására, versenyek rendezésére is alkalmas, ugyanis összeköttetésben van a Dunával, de nyugodtabb vízfelületet biztosít a versenyekhez, mint a Nagy Duna. Az Öböl és a Duna közötti "gerenda" pedig kiválóan alkalmas a versenyek tévé közvetítésére.

Az Öböl partján halad egy szakaszon az EURO VELO 6 kerékpárút tervezett nyomvonala. A Pilismaróti Nagy Öböl az egészséges arány megtalálása után egymás zavarása nélküli megfelelő életteret adhat a horgászat kedvelőinek és a vízi sportok szerelmeseinek is.

Galéria

Vissza