Kult-túra Csémen a Garabonciással

Kult-túra Csémen a Garabonciással

Csémre vándorolt a Kult-túra csapata, Gábor Klára vezetésével. A Mocsai Népdalkör és a Garabonciás Táncegyüttes november 8-án, vasárnap délután háromkor adott ízelítőt táncainkból, népdalainkból a szabadban.

A mocsaiak ezúttal hozzánk közeli tájegységek Mátyusföld és Rábaköz népdalkincséből válogattak, a Garabonciás táncosai pedig, eleget téve a távolságtartási kötelezettségnek, széki sűrű tempót és páros ugróst táncoltak. Akárcsak a korábbi mocsai helyszínen, itt is interaktívvá vált a műsor, hiszen a közönség jókat derült a mezőföldi kendős ügyességi próbán a sudridomon.

1871-ben Csémen született Réthei Prikkel Marián az első tudományos igénnyel megírt néptánckutatás szerzője. Rá emlékezett beszédében Csém polgármestere, Dián Erzsébet:

„Közvetlen hatása is volt művének, például 1924-ben Szabolcs vármegyében ennek hatására kezdeményezték a kállai kettős felújítását, több vidéki folyóiratban méltatták a munkát, és kezdeményezték a környék táncainak filmfelvételét. Összességében elmondhatjuk, hogy úttörő jellegű munkája egy olyan gyümölcsöző folyamat kezdete volt, amelynek eredménye a virágzó népzenei és néptáncos élet, és az 1970-es években útjára indult táncház mozgalom, amelynek módszertana ma már a szellemi, kulturális világörökség részévé vált.”

A szónoklat után megkoszorúzták a neves kutató emléktábláját. Itt a közönség közös énekléssel rótta le tiszteletét, majd elindult a zenés-dalos menet a falu utcáin.

A kiinduló helyre visszatérve a dunántúli dudálással összekapaszkodás nélkül ugyan, de a kör lassú mozgásával és az énekléssel mégis eggyé forrt lélekben néhány percre minden jelenlévő.

A megyei önkormányzat kulturális pályázatát, amelynek révén a program létrejöhetett, Veres Zoltán megyei jegyző mutatta be. Elmondta, hogy a megye a nehezebb utat választotta, hiszen ahelyett, hogy néhány nagy és drága koncerttel „letudja” a húszmilliós pályázatot, arra törekedett, hogy sok „kis” program valósulhasson meg, minél több helyen, úgy, hogy a megyei előadók előnyt élvezzenek.

A rendezvényt támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezete.

Galéria

Vissza