Május elsejétől Esztergom újra megyei jogú város

Május elsejétől Esztergom újra megyei jogú város

Esztergom megyei jogú várossá válásának alkalmából celebrált ünnepi szentmisét az Esztergomi Bazilikában Erdő Péter bíboros május elsején, vasárnap.

Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Ádám, a város polgármestere, valamint jelen volt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és Romanek Etelka, valamint Steindl Balázs alelnök is.

2022. március 10-én döntött az Országgyűlés, hogy május elsejétől Esztergom újra megyei jogú város lesz. A megyei jogú városok azokat a közszolgáltatásokat is biztosítják, amelyek a saját területén túl a megye egészére vagy nagy részére kiterjednek. A megyékkel és a fővárossal azonos jogok illetik meg. Esztergom képviselő-testületét váltó közgyűlése a 2024-es önkormányzati választások után alakulhat meg, és onnantól láthatja el a megyei jogú városi státuszával járó feladatokat. A megyei jogúság nem csak kötelességeket ró egy városra, hanem számos lehetőséget is, például megnyit korábban elérhetetlen fejlesztési forrásokat.

A mise után elsőként Hernádi Ádám polgármester mondott beszédet. Kiemelte, hogy rendelkeznek mindazzal a háttérrel, amellyel a településen és a megye jelentős részén biztosítani tudják a kötelező közszolgáltatásokat. Hozzátette: a címet megkapták, de úgy kell építkezniük a jövőben, hogy arra minden szempontból méltóak legyenek.

Orbán Viktor beszédét azzal kezdte, hogy Esztergom minden magyarnak az otthona, még akkor is, ha nem tud róla. Véleménye szerint Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága és hogy a település az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is.

A megyei jogú várossá válás alkalmából a várhegyen lévő Lipót teraszon egész napos gyermekprogramokkal várták az érdeklődőket. A kicsik logikai játékokban vehettek részt, megismerkedhettek a Kajla programmal, találkozhattak Dudó Bohóccal és kipróbálhatták az ugrálóvárat is.

(Kemöh/MTI )

Galéria

Vissza