Páros találkozó a Pilis lábainál: Kesztölcön jártak a kocsiak

Páros találkozó a Pilis lábainál: Kesztölcön jártak a kocsiak

A szlovák nemzetiségi településen, a hagyományait híven ápoló Kesztölcön vendégeskedett Kocs küldöttsége a megyei önkormányzat által létrehívott páros találkozó keretében. A viszontlátogatásra a pandémia miatt közel két év után került sor.

A vendéglátók egész napos tartalmas és sportos, túrázós programmal készültek, hiszen a „Pilisi szép hegyek” között az emelkedők leküzdése a mindennapi élet része. Farkas Krisztina Kesztölc, Simon László, Kocs polgármestere és Romanek Etelka a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit.

Kesztölc négy megyei értékkel is büszkélkedhet, s valamennyivel találkozhattak a vendégek: fellépett a Kesztölci Pávakör, láthatták a templom nevezetes mozaik oltárképét és az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos kolostor romjait Klastrompusztán, valamint megkóstolhatták az ugyancsak megyei értékként számon tartott Szivek Pince borait.

A kocsiak jártak még a domboldalakon virágzó Velmo tanyán is, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre. A szívélyes fogadtatás, gazdag vendéglátás mindenkit elvarázsolt, olyannyira, hogy még a rögtönzött táncházban is örömmel táncra perdült, akit a meleg és az ízletes ételek nem nehezítettek el.

Megható pillanat volt, amikor a falu középpontjában álló felújított útmenti kereszt felavatásakor a pávakör elénekelte magyarul a Pilisi himnuszt. Ahogy szívhez szóló volt az is, ahogy Kesztölc híres képzőművész szülöttének Nyilasi Tibornak kanadai özvegye szép magyar szavakkal ajánlotta a közönségnek a templom oltárképét is készítő alkotó kiállítását, azokból a képekből, amit a hölgy a falunak ajándékozott.

A vendégek megtekinthették még a Szlovák Tájházat, helytörténeti kiállítást, és ráadásként a nap végén a pávakör és helyi nyugdíjasok színpadi műsora koronázta meg a programot finom falatok, zamatos helyi borok társaságában és baráti csevej közepette.

Irigylem a Pilist a kesztölciektől – mondta Simon László, Kocs polgármestere, hozzátéve: – nagyszerű ötlet a megyei önkormányzattól, hogy így összehozza az egymástól távol lévő megyei településeket

Galéria

Vissza