Táton emlékeztek 1848-ra

Táton emlékeztek 1848-ra

Táton az első világháborús emlékműnél tisztelegtek az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméje, hősei előtt.

Ünnepi szónoklatot Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke mondott. Az emlékezők között ott volt Turi Lajos, Tát polgármestere és Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere is. Steindl Balázs beszédében felidézte az 1848-as magyar tavasz fordulópontjait és a forradalom eredményeit és emlékezetét.

„Büszkén viselem – és hiszem, hogy mindannyian büszkén viseljük – a kokárdát, mely nemzeti identitásunkra és őseink harcaira egyaránt emlékeztet minket.

Ez az az örökség, amit őseink ránk hagytak. Ezt az örökséget soha nem felejthetjük el. A mostani szabadságunk egy olyan kincs, melyhez több ezer egykoron élt honfitársunk vére tapad. Becsüljük meg, vigyázzunk rá és adjuk tovább a következő generációknak is.„

A megyei közgyűlés alelnöke azt is hangsúlyozta, hogy a nemzeti ünnepen nem mehetünk el szó nélkül a szomszédban dúló háború mellett, majd így folytatta beszédét:

„Legyen béke, szabadság és egyetértés” – így kezdődik a 12 pont. Arra emlékeztet, hogy a hétköznapi könyöklés és hétköznapi szócsaták fölött legyen egy közös, nemzeti cél, amely összetart bennünket. Az oly sokféle magyart, a milliónyi irányba húzó vágyakat ma is átkarolja az a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját független államában.

Ezért egységesnek kell lennünk akkor is, amikor még nem tudjuk, hogy milyen veszély leselkedik ránk. Egységesen cselekedtünk, amikor 2015-ben a világ másik tájáról illegális bevándorlók százezrei vonultak az országunkon keresztül. Egységesen cselekedtünk, amikor a vírus ránk tört, ezért bár számos veszteség ért bennünket, de újra talpra álltunk, és erősebbek vagyunk, mint előtte. És egységesek vagyunk most is, amikor a háború árnyékában egy emberként mozdult meg az ország. Képesek vagyunk segítő kezet nyújtani a bajbajutottaknak. Köszönet és hála minden magyar ember helytállásáért!”

A beszéd elhangzása után az emlékezők a kegyelet koszorúit helyezték el az emlékmű talapzatánál.

Fotók: Walczer Patrik

Galéria

Vissza