A harmincadik Csengőnap Várgesztesen

A harmincadik Csengőnap Várgesztesen

A Schemlinger Musikanten fúvósegyüttes dallamai alapozták meg a jó hangulatot Várgesztesen, ahol ajándékok találtak gazdára, és megünnepelték, hogy a német telepesek anno lovas kocsival, csengőszóval érkeztek a településre.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke Rising Károlyné polgármesterrel együtt köszöntötte a záporok miatt a Faluház és Sportcsarnokba szorult ünneplőket a 30. Csengőnapon. Popovics György átadta a vármegye ajándékát, a faluról készült imázsfilmet, amelyet az egyik teremben egész nap bárki megtekinthetett.

Taps fogadta az elnök bejelentését, mely szerint a Várgesztesi Német Nemzetiségi Óvoda fejlesztésére 35 millió Ft-ot nyert a vármegyei önkormányzat által koordinált település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP Pluszban). Elhangzott, hogy a TOP keretében a többlettámogatásokkal együtt 573 millió Ft-ot sikerült Várgesztesre irányítani. A forrásokból a csapadékvíz elvezetését fejlesztették, valamint, a remények szerint idén elkészülő Keltike Ház – ökoturisztikai központ készül belőle.

Pillmann József, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is köszöntötte a vendégeket, majd ajándékokat adtak át az idén újszülöttekkel gyarapodott családoknak és a ballagó iskolásoknak, óvodásoknak.

A kultúrcsoportok műsora után a pedagógusokat is köszöntötték vad- és halételeket is kóstolhattak az összegyűltek.

A ház galériájában megtekinthetők voltak Sz. Mákos Margit festőművész és Szegedi Ádám hobbifotós alkotásai.

Íme, a Vármegyejáró: Várgesztes című kisfilm, amelyet a megyei identitás programban készített Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata. A vármegye mind a 76 településének kisfilmje megtekinthető lesz ezen a YouTube csatornán, érdemes rá feliratkozni:

A Vármegyejáró filmsorozat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” címűpályázatának keretén belül valósult meg.

Galéria

Vissza