"A közigazgatás a polgárok életét segítő közszolgáltatás"

"A közigazgatás a polgárok életét segítő közszolgáltatás"

A híres közigazgatás-tudós emlékére szervezett konferenciát Héregen a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság.

A program a Magyary házaspár tragikus, önkéntesen vállalt halálának helyszínen állított kopjafánál kezdődött, ahol Nieszner József, Héreg polgármestere Magyaryék szellemi örökségét idézte fel.

Ezután a jelenlévők megkoszorúzták az emlékhelyet. Főt hajtott Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, Borsó Tibor alelnök, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző, Erős Gábor országgyűlési képviselő és sokan mások, a település polgárai, a konferencia vendégei.

A Jókai Mór Kultúrotthon adott helyet a szakmai tanácskozásnak, amelyet dr. Fodor János, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója, valamint Erős Gábor és Popovics György köszöntője nyitott meg.

– Nagyon köszönöm Héreg községnek, Tata városának, a köztisztviselői karnak, az egyetem vezetésének, a diákönkormányzatnak, diákvezetőknek, hogy évről évre eljönnek ide, Komárom-Esztergom vármegyébe, és velünk együtt emlékeznek. Köszönöm a közigazgatási vezetőknek a megyéből, hogy mindig itt vannak velünk, és így fenn tudjuk tartani azt az érdeklődést, amit megérdemel ez a kiváló és tudós ember.

Büszkék vagyunk Magyary Zoltánra, mert nagy hírnevet hozott a vármegyének, nem véletlenül található életműve az értéktárunkban – tette még hozzá Popovics György.

A továbbiakban dr. Ugodi Andrea, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke adta közre gondolatait a Tanítványok című Bereményi-film kapcsán, majd Berta Kristóf, a Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza Benda Kálmán és Magyary Zoltán szakmai együttműködését mutatta be. Magyary Zoltán közigazgatásban megvalósított újításairól Ficzere Norman János a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója tartott előadást.

Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter a magyar fejlesztéspolitika jelenét és jövőjét vázolta fel, előtte azonban Magyary Zoltán munkásságát méltatta.

– Magyary Zoltán egyik a legnagyobb magyarországi rajongója vagyok minden kritikai észrevétel mellett is, hiszen a magyar közigazgatás tudománya, legalábbis a XX. században, azt hiszem, nem hordott ki még olyan elmét és olyan átgondolt koncepciót, mint Magyary Zoltáné. Ennek volt köszönhető az is, hogy 2010-ben, amikor lehetőséget kaptam arra, hogy a magyar közigazgatást megújítsuk, akkor Magyary Zoltán volt a forrás, akihez visszanyúltunk.

Dr. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy közigazgatásunknak azon Magyary által megfogalmazott gondolat a mottója, mely szerint a közigazgatás nem hatósági tevékenység, hanem a polgárok életét segítő közszolgáltatás.

A miniszter kiemelte: átgondolt, széleskörű fejlesztéspolitikára van szükség, amely nem szorítható közigazgatási határok közé, ehelyett a térségi szemléletnek kell uralkodnia.

– Az alapvető cél, amelyet az előző kormány hagyott ránk, az, hogy Magyarország legyen az öt legélhetőbb európai uniós tagállam között 2030-ra. A cél eléréséhez a fejlesztéspolitikának nem valami elvont társadalommérnöki munkának kell lennie, hanem az ország élhetővé tétele, a vidék élhetővé tétele, a városok élhetővé tétele, a nagyvárosok élhetővé tétele a feladat.

Czunyiné dr. Bertalan Judit az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő megemlítette, hogy ezen a napon a kisbéri Kormányablakban a 200 ezredik ügyfelet köszöntötték. A szolgáltatás kiválóan működik, tette hozzá. A fejlesztéspolitikáról a következőket hangsúlyozta:

– A települések vezetőit, a gazdaság szereplőit, a vállalkozásokat, mindenkit megkérdezünk, hogy bele tudjanak szólni abba, hogy hogyan alakítsuk azt a környezetet, a gazdaságot, a településfejlesztési koncepciót, ami majd az életüket segíti.

Dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző előadásában a közigazgatás fejlesztésének legfontosabb mérföldköveit tekintette át Magyary Zoltántól napjainkig.

– Magyary Zoltán 177 publikációt hagyott az utókorra, köztük több száz oldalas köteteket, de emellett szorosan az ő életművéhez tartozik a Magyar Közigazgatástudományi Intézet 44 monográfiája, a Közigazgatástudomány című folyóirat hét évfolyama. Ez az óriási életmű kimeríthetetlen forrás és hivatkozási alap a közigazgatással foglalkozók számára.

Hagyomány és innováció együtt, ez a 29 éves Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság működésének esszenciája. Ezt már Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke fogalmazta meg záróelőadásában.

Galéria

Vissza