A Tatabányáról készült "vármegyejárós" filmünket vetítették az értéktár napon

A Tatabányáról készült "vármegyejárós" filmünket vetítették az értéktár napon

A Tatabányai Értéktár Bizottság 2023-ban lajstromba vett értékeit igazoló emléklapokat adták át pénteken délután a vármegyeszékheklyen a József Attila Könyvtárban.

Az eseményen a vármegye önkormányzatát Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke képviselte. Jelen volt Szücsné Posztovics Ilona polgármester is.

Az Értéktár Nap résztvevőit Lusztig Péter alpolgármester, a Tatabányai Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte. Elmondta, sok olyan értéke van a fiatal városnak, amelyek szerepelnek a vármegyei értéktárban, de a városiban nem, ezért úgy döntöttek, összehangolják a két gyűjteményt. A vármegyei értékeket fölvették a városi értéktárba is. Az említett kiválóságok, amelyek képviselői oklevelet vehettek át:

Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara

Emlékező Bánhida című film

Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör

Forgórózsa Fesztivál

Jászai Mari Színház,Népház

„Új Forrás” folyóirat

Boccia Sport Szakosztály, tatabányai Humanitás SE

Gerecse 50 teljesítménytúra

Ezeken kívül a városi értéktár része lett még a Szelim barlang, aTatabányai Turul Emlékmű és a Ranzinger Vince kilátó.

Az ünnepségen Borsó Tibor alelnök elmondta, a 2013-ban indult megyei értéktár mozgalomhoz Tatabánya az elsők között csatlakozott. Az elmúlt időszakban a vármegyei önkormányzat megyei identitás programja keretében 76 bemutató filmet készített megyénk településeiről, amelyekben értékeink is megjelennek. Az értéktárnap zárásaként Tatabánya kisfilmjét vetítették le a jelenlévőknek.

Az eseményen bejelentették, hogy a József Attila Könyvtár Minősített Könyvtár címet nyert el, amelyről Mikolasek Zsófia igazgató beszélt. 

Galéria

Vissza