A területfejlesztés valódi változásokat hoz az emberek életébe

A területfejlesztés valódi változásokat hoz az emberek életébe

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) záró eseményét tartották múlt héten csütörtökön Budapesten.

Az eseményen jelen volt Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter felidézte, hogy az elmúlt időszakban 13 000 fejlesztés valósult meg Magyarország területén a programok keretében, amelyek célja, hogy zárulhasson a szakadék az ország legfejlettebb és legfejletlenebb régiói között, tehát "ne jelentsen életesélybeli különbséget az, hogy valaki hol születik Magyarországon".

A miniszter megköszönte az Európai Bizottság hozzáállását az elmúlt, most záródó időszak operatív programjainak a végrehajtásához, az uniós források ütemes folyósításához. Ez mind hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország élhetőbb és versenyképesebb ország lehessen - mondta.

Ismertetése szerint a fejlesztések az ország kétharmad részét fedték le, a fennmaradó területeket pedig - amelyek településszerkezeti okokból nem fértek bele az uniós fejlesztésekbe - nemzeti finanszírozású, komplex térségi programokkal kívánják felzárkóztatni.

Kiemelte: az a több mint 2000 település, amelyeken fejlesztések valósultak meg, nemcsak az élő képviselői Magyarország és az Európai Bizottság közötti együttműködésnek, hanem "bizonyítéka is annak, hogy tudunk sikeresen együttműködni, sőt jól tudjuk használni az EU-s forrásokat".

Hangsúlyozta, hogy az ország a most záruló pénzügyi keretterv időszakában is az unió élcsoportjában szerepel az EU-s források felhasználását tekintve, ezért "érdemes számunkra az EU-s forrásokat megítélni és odaadni".

Agnés Monfret, az Európai Bizottság osztályvezetője felsorolta, hogy a TOP és a VEKOP projektek keretében több mint 10 ezer új vagy felújított férőhelyet alakítottak ki a magyarországi bölcsődékben, mintegy 50 ezer férőhelyet óvodákban, 3700 hektárnyi új üzleti parkot hoztak létre a kevésbé fejlett településeken. Megújult 3,3 millió négyzetméternyi közterület, több mint 500 kilométernyi kerékpárút épült, valamint megújult 2000 háziorvosi rendelő, csaknem 65 ezer fő vett részt munkaerőpiaci képzéseken, és 99 helyi akciócsoportot támogattak fejlesztési stratégiájuk megvalósításában.

"Ezek a helyi programok helyi emberekkel valósultak meg ott, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre" - emelte ki.

Felidézte, hogy a 2021-2027-es uniós ciklusra 22 milliárd eurós kohéziós keret áll Magyarország rendelkezésére, amely több mint nyolcezer milliárd forint, a magyar GDP 12 százaléka. Megfogalmazása szerint most vagyunk a legközelebb a területi, szociális, gazdasági és társadalmi kohézióhoz, ami kulcsfontosságú Európa számára, hiszen vagy mindenhol biztosítva van a területi fejlettség, vagy gyengül az európai belső piac.

Rámutatott: a kohéziós politika csökkenti a régiók és a tagállamok közötti egyenlőtlenségeket, és valódi pozitív változásokat hoz az emberek életébe.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (Top) mintegy 4 milliárd euró összegű európai társfinanszírozással támogatta a területfejlesztési beruházásokat Magyarország kevésbé fejlett régióiban. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) 582 millió euró összegű európai társfinanszírozással támogatta a területi beavatkozásokat és az ágazati programok projektjeit a fejlettebb közép-magyarországi régióban.

(az MTI cikke alapján, Fotók: Navracsics Tibor Facebook oldala)

Galéria

Vissza