A vármegye legjobb sváb vörös/fehér/rozé bora címet is kiosztották

A vármegye legjobb sváb vörös/fehér/rozé bora címet is kiosztották

Immár 5. alkalommal került sor Dunaszentmiklóson a Schwabenwein” Komárom-Esztergom vármegyei német nemzetiségi borversenyre, amely tavaly óta vármegyei érték.

Az eseményen dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző, dr. Kancz Csaba főispán és Waldmanné Baudentisztl Éva, a megyei németek önkormányzatának elnöke is jelen volt. Valamennyien köszöntötték a résztvevőket és közösen adták át a díjakat. A huszonnégy vármegyei sváb településből ezúttal tízről neveztek be, összesen 109 tétellel.

A legjobb eredményt elérő vörös, fehér és rozé bor elnyeri a Komárom-Esztergom vármegye sváb vörös/fehér/rozé bora címet. A címet egy évig viseli a bor és a borosgazda. A címmel kupa és oklevél jár. Minden minősített tétel eredményét oklevéllel ismerik el. A borokat a gazdák gyakran az országos versenyen is megméretik. Sikerült már a vármegyébe elhozni a Magyarország legjobb sváb vörösbora címet is.

A hétvégi eseményen a borok minősítését szakmai zsűri végezte, akiknek kiválasztásában és a verseny lebonyolításában a dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat szakemberei segítettek. A 2023-as évjárta a sok eső miatt nem a legsikerültebb, ezért a szokásosnál kevesebb tételt neveztek idén.

A sváb borverseny célja a hagyományos sváb mezőgazdasági kultúra egy jellemző szeletének fenntartása.

Galéria

Vissza