Brigetio öröksége modern köntösben

Brigetio öröksége modern köntösben

Megnyílt Komáromban a Brigetio Öröksége Látogatóközpont. A létrehozáshoz hozzájárult a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP 250 millió Ft-ja – mondta el az ünnepélyes avatáson Popovics György a vármegyei közgyűlés elnöke.

Az esemény résztvevőit dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte. Beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Számadó Emese múzeumigazgató és dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a közel másfélmilliárdos projekthez 250 millió Ft-tal járult hozzá a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 250 millió Ft-ja.

– A város a megyei önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.-vel konzorciumban valósította meg ezt a beruházást. A TOP-ból a három szintes épület alsó tereinek kialakítása történhetett meg. Gratulálok, mert pótolhatatlan dolgot hoztak létre! Komáromban aktív együttműködéssel, jól sikerült a TOP: nyolc projektben 2,3 milliárd Ft támogatás érkezett, a TOP Pluszban pedig most 935 millió Ft-nál tart a település, és be van adva több mint 800 millió Ft forrásigény. Komárom nyertese volt az előző európai uniós fejlesztési folyamatnak, azt kívánom, hogy ez a következőkben is így legyen! – zárta beszédét az elnök

L. Simon László úgy vélekedett, a komáromiak identitásába beépült Brigetio, viszonyítási pont, és fontosnak tartották azt is, hogy a múzeumban állandó kiállítást hozzanak létre, amely bemutatja a kincseket. Ez fontos és nagyszerű dolog, hogy egy ilyen színvonalas, közel 300 ezer tárgyat számon tartó múzeum létrejöhetett egy ekkora városban – mondta a főigazgató.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte azt a kultúra pártoló, megalkuvást nem ismerő hozzá állást, amellyel a város vezetői segítik az örökség bemutatását és a megőrző munkát. Mindez a komáromiak lelkéből jön – summázta, kiemelve azt a hatalmas munkát, melyet Számadó Emese múzeumigazgató és munkatársai fektettek a megvalósításba.

Az épületben Brigetio szerkezetét és az egyes épületek alaprajzát a 3D rekonstrukciók, az épületbelsőket pedig a kiállításban felépített pékség-, szoba-, pince- és szentélyrekonstrukciók, valamint a részben járható üveglap alatt bemutatott fal- és mennyezetfestmények alapján „térképezhetik fel” a látogatók.

Brigetio, a pannonia limes magyarországi szakaszának Aquincum melletti legfontosabb városa volt. Fontosságát, nemzetközi jelentőségét az 1992 óta tartó régészeti feltárások eredményei, a látványos építészeti emlékek (római fürdő a Duna-parton 2014-ben és a legiós tábor területén 2021-22-ben), a világhírű leletek (a szőnyi Vásártéren feltárt híres brigetiói falfestmények), Philippus Arabs törvénytáblájának megtalálása 2014-2015-ben) is alátámasztják.

A tárlat információit az egyes termekben elhelyezett monitorokon és képernyőkön megjelenő fotók, rekonstrukciók, szövegek, filmek, játékok, egy QR-kódos többplatformú, négy nyelvű (magyar, angol, német, szlovák) multimédia vezető és egy virtuális városi séta egészíti ki.

Egy kiállító teremben megcsodálhatók az Európa-hírű portréfestő, Rauscher György alkotásai is. A festőművész munkássága nemrégiben lett vármegyei érték.

Galéria

Vissza