Diákoknak szervezett üzemlátogatást a kamara

Diákoknak szervezett üzemlátogatást a kamara

A Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az év első félévében 27 alkalommal szervezett üzem- és tanműhely látogatásokat az általános iskolák 6-7. osztályosai számára - tájékoztatott a kamara elnöke.

A látogatások a vármegye vállalataival, vállalkozásaival, a szakképzési centrumok intézményeivel együttműködve valósultak meg.

Dr. Szerencsés László elmondta, a különböző programokon összesen 615 tanuló vett részt, a diákok utaztatásáról a kamara gondoskodott. A kamara már egy évtizede működik együtt a kormánnyal a szakképzés erősítésén, a szakképzés átalakulása követi a munkaerőpiac, a kereslet változásait. Hozzátette: már a beiskolázási adatok is mutatják, hogy egyre többen választják ismét a szakmatanulást.

A tanulók gyártúrákon ismerhették meg az ott folyó munkát, tájékoztatást kaptak az egyes szakmákról, a szükséges kompetenciákról, valamint a duális képzés lehetőségéről is. Fontos, hogy a pályaválasztás előtt diákok, minél több információval rendelkezzenek a szakmákról, és a munka világáról.

A nyári szünet első heteiben tatai és tatabányai táborokban szerveztek szakmabemutató foglalkozásokat játékos, interaktív formában. Ebben az évben a turizmus-vendéglátás, a szépészet és a kreatív ágazat szakmái kerültek a fókuszba: a tanulók VR szemüvegen keresztül beléphettek a szakmák világába, terítettek asztalt, készítettek asztaldíszt, de kreativitásukat és ügyességüket is kipróbálhatták a sminkelés és a ruhatervezés területén.

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium GFA-KA-KIM-17/2022/TK/12 támogatási szerződése keretében valósultak meg.

Galéria

Vissza