Életben tartják a borkultúrát a Pilis térségében

Életben tartják a borkultúrát a Pilis térségében

Hétvégén zajlott az I. Pilis- és Térsége Borverseny, amely elsőként Piliscséven rendeztek meg.

Popovics György, a vármegyei önkormányzat elnöke és Erős Gábor országgyűlési képviselő is részt vett az eseményen, a díjátadásban. A résztvevőket Kosztkáné Rokolya Bernadett polgármester köszöntötte:

– 2024-ben Piliscséven tartjuk első közös borversenyünket, és a hagyományteremtő sétáló borkóstolóval egybekötött eredményhirdetést. Bízunk abban, hogy együtt erősebbek, hatékonyabbak leszünk, és a jövőben egyre színvonalasabb rendezvényekkel tudunk jelentkezni. Terveink szerint a borversenyt minden évben a társuláshoz tartozó települések valamelyikén rendezzük meg.

Csolnok, Kesztölc, Piliscsaba, Piliscsév és Pilisszántó összefogásával létrejött a Pilis- és Térsége BorTársulás, amelynek célja, a helyi- és térségi hagyományőrző borversenyek népszerűsítése, életben tartása, a borosgazdák szakmai támogatása, egyben a térségi borkultúra fejlesztése. A borversenyre összesen 90 borminta érkezett, amelyből 21 oklevélben, 26 bronzéremben, 28 ezüstéremben és 15 aranyéremben részesült.

A Champion díjat Marek Lajos bajnai borosgazda nyerte el 2023-as Szürkebarát borával. A legjobb rozé bor Kis Csaba piliscsabai borosgazda 2023-as Kékfrankosa lett, a legjobb vörösbor díját pedig Nebehaj Sándor piliscsévi pincésgazda 2021-es Cabernet franc-ja nyerte el.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Galéria

Vissza