Esztergom: bicikliút a Palatinus tóig a TOP-ból

Esztergom: bicikliút a Palatinus tóig a TOP-ból

Ünnepélyes szalagátvágással adták át kedden az Esztergom belvárosát a Palatinus-tóval összekötő kerékpárutat.

A vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 918 millió forint támogatást érkezett a beruházáshoz.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke beszédében elmondta, hogy a vármegyei önkormányzat számára nagyon fontos a közlekedés fejlesztése, azon belül pedig a kerékpáros közlekedésé.

„Amikor a TOP pályázatot terveztük, akkor itt Esztergomban két kerékpárútról is szó volt. Az egyik az Ipari Parkba vezető kerékpárút, a másik pedig ez, ami egy nagyon régi álom volt, hogy Esztergomot és Esztergom-Kertvárost kétkerekes összeköttetése létrejöhessen.” – fogalmazott a közgyűlés elnöke, majd hozzátette, hogy a második beruházást úgy tudták létrehozni, hogy a megnyert 800 millió forint mellé még egy többlettámogatást is sikerült kieszközölni az irányító hatóságtól, így összesen 918 millió forintot lehetett elkölteni erre a beruházásra.

Popovics György hangsúlyozta, hogy a TOP pályázatban Esztergom eddig 14 projektet valósított meg. „Fontos számunkra a közlekedés, ezért a TOP Pluszban mintegy másfél milliárd forintos keretet különítettünk el az esztergomi Dobogókői út – Petőfi Sándor utca – Kálvária út – Terézia utca körforgalmi csomópontjának a kivitelezésére” – zárta mondandóját Popovics György.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere beszédében elmondta, hogy három évet vártak arra, hogy egy régi adósságukat törlesszék a város lakóinak. Kiemelte, olyan nyomvonalon épült meg a kerékpárút, ami által biztonságosan el lehet jutni a Mária Valéria hídtól a Palatinus-tóig. Az épített szakaszokon korszerű LED-es közvilágítás biztosítja az éjszakai közlekedést. „A vármegyei önkormányzat által koordinált TOP keretében eddig két kerékpárutat sikerült megvalósítani Esztergom területén. Érdemes ezeket a kerékpárutakat továbbra is pókhálószerűen építeni. A következő állomás pedig a gáton, vagy a gát helyén tervezett kerékpárút lenne, ami biztosítaná, hogy ne csak Dorog, hanem Tát irányából is biztonságosan el lehessen jutni Esztergom belvárosába” – mondta a polgármester.

Az átadón jelen volt Erős Gábor országgyűlési képviselő is.

Galéria

Vissza