Film őrzi a vértessomlói lagzik hagyományát

Film őrzi a vértessomlói lagzik hagyományát

Egyórás filmet készített a vármegyei önkormányzat a vértessomlói sváb hagyományőrző lakodalmasról, amelyet vasárnap délután kétszer vetítettek le és adtak át a helyieknek.

Az előadás forgatása autentikus vértessomlói helyszíneken, a tájházban, a templomban és régi utcarészeken történt az ősz folyamán. A filmet a vármegyei önkormányzat munkatársai készítették a megyei identitás program keretében. A vasárnapi ünnepélyes vetítésen Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke adta át a filmet Pfiszterer Zsuzsanna tanárnőnek. Az eseményen Igó István polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is köszöntötte a közönséget, valamint jelen volt Waldmanné Baudentisztl Éva, a vármegyei németek önkormányzatának elnöke. Czunyiné dr. Bertalan Judit közvetítésével jöhetett létre az előadás filmes feldolgozása.

Pfiszterer Zsuzsanna néprajzi gyűjtése és forgatókönyve alapján először 2009-ben mutatták be a lakodalmast. Azóta 2019-ben Tatán, majd 2021-ben Szomódon, a Musikfesten adták elő a produkciót. Utóbbin merült fel a filmes feldolgozás lehetősége, amelyre a vármegyei önkormányzat jóvoltából most sor kerülhetett. Az előadás közreműködője volt a Német Nemzetiségi Tánccsoport Vértessomló, a Schemlinger Musikanten Zenekar, a Német Nemzetiségi Dalkör Vértessomló és sok-sok lelkes helyi közreműködő.

Egy érdekesség. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) idén is kiadta a népszerű Blickpunkt falinaptárat, amelynek címlapját a film forgatásán a vőlegényről és a menyasszonyról készült fotó díszíti.

Pfiszterer Zsuzsanna így mesélte el a helyi lakodalmas hagyományok feldolgozásának történetét:

– A történet nagyon régen kezdődik, azzal, hogy ízig-vérig svábnak neveltek. Jártam Pestre svábbálba, s akkor vettem fel először népviseletet. Lányruhát, illetve a menyasszonyét. A párommal eldöntöttük, hogy népviseletben házasodunk. 1985-öt írtak. Aztán felvették a ruhát gyerekek, fiatalok, alakult tánccsoport, illetve dalkör Vértessomlón. Alpolgármesterként ténykedtem, illetve a táncosok vezetőjeként, mikor 2009-ben a németek érkezésének 275. évfordulóját ünnepeltük. Akkori polgármesterünk, Hartdégen József felkért, írjak egy településtörténetet. Kemény dió volt, megfeszített munka, de hatalmas élmény, mikor az ünnepség előestéjén 2009. május 8-án a kezemben foghattam. Ebben egy fejezet az esküvő részletes leírása. A kiadvány mellett kiállítással, kis emlékparkkal, rengeteg rendezvénnyel készültünk. Azon gondolkodtunk, milyen csattanó zárhatná le a nemzetiségi gálaműsort. Akkor jutott eszembe a lakodalmas. Mivel anyagom volt, lektorom is édesanyám személyében, leírtam magyarul és németül. Szerencsém van, mert a somlóiak vevők a jó ötletekre, mindenki lelkesen készült a szerepére, és hatalmas siker volt az előadás.

A film szövegei német (sváb) nyelven hangzanak el, magyar feliratozással. 4K felbontásban készült, és már megtekinthető a Mivármegyénk YouTube csatornán.

A film Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósult meg.

Galéria

Vissza