Fókuszban a vármegye és a Bakony-térség fejlesztése

Fókuszban a vármegye és a Bakony-térség fejlesztése

Ülésezett a vármegyei közgyűlés csütörtökön. Az előterjesztéseket javarészt egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Teljes egyetértéssel fogadta el a közgyűlés a vármegyei területfejlesztési programról szóló beszámolót. Szerepel benne, hogy a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program PLUSZ (TOP Plusz) jelenlegi vármegyei kerete 53,6 milliárd Ft, amiből 74 településé 34,8 milliárd Ft, a két megyei jogú városé pedig (Tatabánya, Esztergom) 18,8 milliárd Ft. Mindezidáig 119 db pályázat részesült pozitív támogatói döntésben és a közgyűlés napjáig támogatott projektek összege: 24,2 milliárd Ft.

Egyhangúlag döntöttek a Bakony térségének turisztikai fejlesztését célul kitűző együttműködés, a Bakony Turisztikai Charta-hoz alapítóként történő csatlakozásról. Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke kezdeményezi „A Bakony-térség aktív turisztikai stratégiája” dokumentum módosítását, hogy azt kiterjesszék a Bakonyalja, Bakony-kapuja településeire is. A vármegyei önkormányzat meg fogja vizsgálni, hogy a vármegye ezen területén kialakítható-e olyan önálló aktív turisztikai projekt, mely lehetővé teszi a délnyugati rész fejlődését.

Tájékoztatók is terítékre kerültek. A Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2022. évi munkájának és a Tatabányai Törvényszék tavalyi tevékenységének bemutatását az elsők között tárgyalták. A jelenlévő Sári Ákos Donát, tűzoltó ezredes, igazgatónak és dr. Csorba Zsolt Ödönnek, a Tatabányai Törvényszék elnökének a közgyűlés megköszönte a tájékoztatót és az eddig végzett munkát, elismerését fejezve ki az elért eredményekért.

A Vármegyei Értéktár Bizottság 2022. évi munkájáról szóló beszámoló szintén egyhangú elfogadást nyert.

Végül a közgyűlés hosszas vita után a polgári oldal képviselőinek szavazatával csatlakozott az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján kezdeményezett, majd elfogadott békepárti országgyűlési határozathoz.

Galéria

Vissza