„Grand Canyonnal” is véd Tát új csapadékvíz-rendszere

„Grand Canyonnal” is véd Tát új csapadékvíz-rendszere

Befejeződött a fejlesztés, így csütörtökön ünnepélyesen átadták Tát-Kertvárosban a több mint 3 kilométernyi csapadékvíz-elvezetőt és a záportározót, amelyhez a vármegye koordinálásával és támogató döntésével nyertek forrást.

A beruházás a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert mintegy 386 millió forintos forrásból valósult meg.

Turi Lajos, Tát polgármestere köszöntötte az átadóra érkezetteket. Többek között ezt mondta:

– Mi tátiak évszázadokon át küzdöttünk a Duna árvizei ellen, ami megoldódni látszik, de még mindig gyakori kihívás a belvíz és a talajvíz megjelenése. Kertvárosban a legnagyobb gond ez, hiszen a Gerecse vonulatai és a Duna között egyfajta lavorban fekszik a település. Most egybefüggő vízelvezető rendszer jött létre, köztük a „táti Grand Canyonnak” is nevezett záportározóval.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a villámárvizek a megye minden részén nagy gondot okoznak, ezért is a nagyon nagy keretet szántak a csapadékvíz elvezetésre a TOP-ban és a most induló TOP Pluszban is óriási forrástömeget biztosítanak rá.

Az elnök elmondta még, hogy örül a táti záportározó létesítésének, mert az európai uniós pályázatoknál is sok helyen feltétel, hogy valamiféle vízmegtartás, hasznosítás megvalósuljon. Ez a beruházás a vármegyében az egyik legkomplexebb és legnagyobb ezen a területen.

Popovics György arról is beszélt, hogy a vármegye munkájának legnagyobb részét az teszi ki, hogy koordinálja azokat a beruházásokat, projekteket, amik a településeken megvalósulnak. Táton a TOP keretében hét projekt valósult meg, többek között út, óvoda, orvosi rendelő és iparterület fejlesztés közel 1,2 milliárd Ft értékben. Jó hír, hogy a TOP Pluszban már 500 millió Ft-ot nyert Tát a Zöld-hálózat fejlesztési program folytatására.

A vármegyében összesen 49 csapadékvíz elvezetést fejlesztő projekt volt, összesen 6,5 milliárd Ft értékben.

Dr. Kancz Csaba főispán megköszönte a vármegyének, hogy gondos gazdaként végig viszi ezeket a településeket fejlesztő projekteket.

A fejlesztés megáldása után Turi Lajos, Popovics György, dr. Kancz Csaba és Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője közösen vágták át a nemzeti színű szalagot.

Galéria

Vissza