Harcsát és pontyot telepíttettek a vármegyei horgászok

Harcsát és pontyot telepíttettek a vármegyei horgászok

A KEMHESZ az elmúlt napokban 1250 kilogramm harcsát és 307 kilogramm saját nevelésű pontyot telepített a Dunába Neszmélynél, illetve az esztergomi szénrakodónál.

Schmidt-Kovács Bence szakmai igazgató elmondta, a háromnyaras pontyok a szövetség saját neveléséből származnak. A halakat egy évig a Réti 8-as tóban, nevelték, etették, felügyelték a tó állapotát. A mostani alkalom próbahalászat volt az állomány gyarapodásának ellenőrzésére. A 2,5-3 kilogrammos súly megfelelt a várakozásoknak, a mennyiség majd a tél előtti végleges lehalászáskor derül ki.

A vármegyei horgászszövetség eredményesen szerepelt a MOHOSZ „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése és visszatelepítése” elnevezésű, ÁPFE/4/2023 kódszámú pályázatán így egy- és kétnyaras pontyot, csukát és harcsát telepíthet a támogatás segítségével.

Az elmúlt napokban 1250 kilogramm szürkeharcsa került a Dunába Neszmélynél. Az átlagosan 2,7 kilogrammos példányok egy-két hét alatt megismerkednek a környezettel és belakják a folyó közeli helyeit.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere kiemelte, hogy a város mindig számíthat a horgászokra a környezetvédelmi, városszépítési programokban, a szövetség rendszeresen részt vesz a szemétszedési akciókban is és figyel a vízpartok tisztaságára.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő szólt arról, hogy a vármegyei horgászszövetség a térség legnagyobb civil szervezeteként működik, a kedvező jogszabályi környezet, valamint a horgászat társadalmi elismertsége miatt stabil, növekvő taglétszámmal.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a szövetség nagy energiát fordít a tervszerű gazdálkodásra, ennek egyik példája a saját halnevelés, melyre országosan is csak kevés szervezet képes.

Így növekedni fog a telepíthető mennyiség és változatosabb lesz a Dunában halfaji összetétel, természetesen csak őshonos fajokkal számolva. A szövetség célja, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét.

Galéria

Vissza