Programsorozattal készül hazánk születésnapjára Esztergom

Programsorozattal készül hazánk születésnapjára Esztergom

Koronázó városhoz méltó programokkal készül Esztergom az államalapítás ünnepére. A háromnapos ingyenes rendezvény helyszíne a Vízivárosban található Erzsébet park lesz.

Idén Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Esztergomban mondja el ünnepi köszöntőjét, majd a 2023-as év ország tortáját is megkóstolhatják az érdeklődők.

Szent István városában az államalapítás ünnepe mindig kiemelt jelentőséggel bírt, azonban az elmúlt évtizedekben a hagyományőrzésre és a könnyűzenére helyezték a hangsúlyt, viszont az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. új csapata a városvezetéssel közösen gondolt egy nagyot és alapjaiban újítja, valamint tölti meg tartalommal az ünnepi programsorozatot, amely a család minden tagjának kellő élményekkel szolgálhat.

Az Esztergomi Szent István Napok új helyszíne Esztergom szívében, a Vízivárosban lesz, a Várhegy és a Duna között elterülő Erzsébet parkban. A közkedvelt helyszínről különleges perspektívából láthatjuk hazánk legnagyobb keresztény szimbólumát, a Bazilikát, valamint a Szlovákiát Magyarországgal összekötő, többször újjáépített nagymúltú Mária Valéria hidat.

Idén augusztus 18-20. között Magyarország születésnapja mellett Esztergom 1050 éves jubileumát is ünneplik a városban. Ennek megfelelően méltó programokkal – többek között színházi előadásokkal, komoly- és világzenei koncertekkel, családi programokkal és hatalmas kertmozival – várják az oda látogatókat.

Az Erzsébet parkban a nagyszínpad előtt 500 ülőhellyel rendelkező közönségteret alakítanak ki, de lesz egy óriási LED kivetítő is, ahol olyan magyar mesék és filmek kiválóságait vetítik le, mint a Vuk, a Macskafogó, az Üvegtigris és a Magyar Vándor. De itt lesz a Szent István című történelmi animációs dokumentumfilm-sorozat premierje is, ami államalapító atyánk életéről szól. Mivel az elmúlt három évtizedben nem készült ehhez hasonló, történészek által összeállított alkotás, bátran mondhatjuk, hogy izgalmasnak ígérkezik.

A borudvarban az esztergomi Galagonyás Habzóműhely, a felvidéki Világi Winery, valamint a szomszédos kesztölci Szivek Pince nedűit kóstolhatják majd meg a vendégek. A gasztroudvarban elsősorban a magyaros ételek lesznek főszerepeben, a gyerekek számára pedig desszertekkel és kürtőskaláccsal is készülnek, sőt, a rendezvényen ott lesz Szabi a Pék is, aki az elmúlt egy hónapban már harmadik alkalommal látogat el Esztergomba, most a kemencéjét is hozza magával! Idén rendhagyó módon a Szamos Cukrászda jóvoltából már augusztus 20-án megkóstolhatjuk az aszús-fügés-mézes Spicces füge respektus nevű süteményt, ami 2023-ban az ország tortája lett, valamint a „Kikelet” elnevezésű, Magyarország Cukormentes Tortája címet viselő édességet.

Mindhárom nap lesznek protokoll ünnepségek. Az eseménysort Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg pénteken. Szombaton az Erzsébet királyné szobor avatásának 20 éves jubileumát, valamint Ehingen városával 30 éve fennálló testvérvárosi kapcsolatot ünneplik meg, ahol a díszvendég Habsburg György, Magyarország franciaországi és monacói nagykövete lesz. Vasárnap pedig Novák Katalin köztársasági elnök mond köszöntőt az Erzsébet parkban, majd ünnepi műsor keretében Esztergom és Székesfehérvár vezetői testvérvárosi megállapodást írnak alá.

A színpadi műveknél a pénteki napon Európa Kulturális Fővárosai mutatkoznak be. Igor Stravinsky: A katona története című darabot adja elő a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, majd Roby Lakatos hegedűvirtuóz és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar közös koncertje várja a közönséget. Szombaton este a Magyarock Dalszínház előadja az Egri Csillagok musicalt, vasárnap este pedig az esztergomi Babits Mihály Színház megtartja Az első város – Jelenetek Esztergom századaiból című darabjának ősbemutatóját.

Az Esztergomi Szent István Napokon a gyerekekre is gondolnak. Szombaton a Veszprémi Kabóca Bábszínház a Nyakigláb artisták a porondon című műsorát adja elő. Vasárnap délelőtt megrendezik a korábban már nagy sikernek örvendő Mesterségek Gyerekcipőben című programot, ahol a gyerekek a cukrász és a szakács szakmával ismerkedhetnek meg. Vasárnap délután Nini mesék címmel zenés-gitáros gyerekprogramot is szerveznek, valamint a Forrás Színház Fazekas Mihály Lúdas Matyi című mesejátékát mutatja be.

A programokkal kapcsolatban további részeletek az Esztergomi Szent István Napok Facebook oldalon és a Visit Esztergom honlapján találhatók!

Galéria

Vissza