A határon átnyúló fejlesztésekkel vármegyénk is gyarapodott

A határon átnyúló fejlesztésekkel vármegyénk is gyarapodott

A határon átnyúló együttműködéseket és fejlesztéseket támogató úgynevezett Kisprojekt Alap zárókonferenciáját tartották hétfőn a felvidéki Somorján – tájékoztatott Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke.

Popovics György az esemény előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, örömére szolgál, hogy vármegyénk is számos szabadidős attrakcióval gyarapodhatott a Kisprojekt Alap támogatásával többek között Komáromban, Almásfüzitőn vagy Oroszlányban. A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás programja keretében többek között műemlékek újultak meg, játszóterek, fitneszparkok, zarándokutak, tanösvények és például műhelyek és táborok létesültek.

Jozef Viskupič, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat elnöke, az RDV ETT soros elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte az RDV ETT alapvető célja a határokon átnyúló együttműködés előmozdítása. Együtt, régiókon és országokon átívelően, olyan hosszú távú partnerségeket hoztunk létre, erősítettünk és fejlesztettünk, amelyek hasznosak a határ mindkét oldalán. Ezek eredményeképpen sikeresen megvalósított kisprojektek jöttek létre.

Vasi Emma, az RDV ETT igazgatója a Kisprojekt Alap elmúlt 7 éves tevékenységét értékelte. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban összesen 126 projekt valósult meg, ami több mint 270 szervezet együttműködését jelentette.

A Kisprojekt Alap jövőbeli tevékenységét (2023-2027), a jövőre vonatkozó pályázási feltételeket ugyancsak Vasi Emma, az RDV ETT igazgatója vázolta fel. Hangsúlyozta, a cél az erősen határokon átnyúló jellegű projektek megvalósításának ösztönzése.

Ebben az időszakban támogatható tevékenységek lesznek a fesztiválok; kulturális események; sportesemények; szakmai konferenciák és programok; valamint gyermek és ifjúsági táborok. Összességében közel 6,45 millió euró értékben valósulhatnak meg kisprojektek a nyugati határtérségben.

Végezetül pedig a „Kisprojekt a gyakorlatban” programban a Fórum Kisebbségkutató Intézet - Kisprojekt Alap keretén belül megvalósult - somorjai podcast stúdiójának megtekintésére került sor.

Galéria

Vissza