Klíma platform ülés egy „okos” városban

Klíma platform ülés egy „okos” városban

A Pest vármegyei Monoron tartott kihelyezett ülést a Komárom-Esztergom vármegyei klíma platform: „okos” közösségi fejlesztésekkel ismerkedtek.

A szervezet még 2017-ben egy korábbi KEHOP 1.2.0-ás pályázat keretében alakult meg, egy asztalhoz ültetve az éghajlatváltozás elleni küzdelemben elkötelezett szervezeteket.

Monor a Belügyminisztériummal közösen egy nagyszabású és innovatív településfejlesztési programot valósított meg, ezáltal jogot szerzett az „okos” város cím viselésére. A program keretében számos olyan fejlesztés valósult meg, ami hozzájárult ahhoz, hogy egy város és az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló infrastruktúra energiatakarékos, újszerű és fenntartható módon legyen működtethető.

A résztvevők a Vígadó Kulturális és Civil Központban megtartott ülést követően a Monor Okos város projekt megvalósult elemeit is megtekintették a helyszínen. Így többek között a forgalom-érzékelős LED alapú közvilágítást, a távvezérlésű „okos” városi illemhelyiséget, a gyalogos és autósbarát „okos” gyalogátkelőhelyeket, a városi intézményhálózat energetikai fogyasztását a nap 24 órájában nyomon követő intelligens épületüzemeltetést és menedzsmentet biztosító informatikai alkalmazást. A program elemei közé tartozik többek között még egy helyi városi applikáció, egy városkártya rendszer, a helyi közétkeztetést segítő mobil alkalmazás és egy interaktív térinformatikai rendszer is. A program informatikai elemei úgy fejlesztették ki, hogy azok a jövőben további városokra is adaptálhatók legyenek.

Az ülésen részt vett Borsó Tibor a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés alelnöke, Turi Bálint a vármegyei közgyűlés Területfejlesztési Bizottságának elnöke és a házigazda képviseletében Juhász László Monor város alpolgármestere is.

Galéria

Vissza